Hopp til hovedinnhold
  • 1/1

Hannah Ryggen Triennale (HRT) er dedikert til den anerkjente vevkunstneren Hannah Ryggen (1894–1970). Her setter hennes arbeider i dialog med utvalgte samtidskunstneres praksis.


Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er hovedarrangør av HRT, med det som er det største antall billedtepper av Hannah Ryggen i sin samling. Museet låner stadig ut verk til institusjoner verden over. I HRT hentes på sin side den internasjonale scenen «hjem» til Ryggen i Trøndelag.


Som den mest omfattende utgaven hittil, vil HRT 2022 bli en banebrytende satsning for regionen. I tillegg til Ørland/Bjugn Kunstforening, som er en samarbeidspartner siden 2016, samarbeider Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum nå med flere av Trondheims kunstinstitusjoner: Kunsthall Trondheim, Trondheim kunstmuseum og K-U-K Kjøpmannsgata Ung Kunst. Med utstillinger i Trondheim og på Ørland, der Ryggen levde og arbeidet størstedelen av sitt liv, løfter HRT frem svært spennende kunstnerskap fra den lokale så vel som den internasjonale samtidsarenaen.

HRT 2022 tar utgangspunkt i Anti-monument som tematikk. Her foreslås det foranderlige fremfor det statiske, minnearbeid fremfor resolusjon, forstyrrelser fremfor bekreftelser, hulrommet i stedet for den bastante steinblokken.


​I Hannah Ryggens billedtepper formidles dype menneskelige erfaringer, og fortellingene i dem beveger seg forbi enkle sannheter. Hun kritiserte økonomisk ulikhet, advarte mot fascismen og reagerte modig på dens konsekvenser, samtidig som hun også feiret kjærligheten og de større sidene av eksistensen. Trådene hun vevde endrer seg over tid, og fargene falmer gradvis med lyset.


Hannah Ryggens "Vi lever på en stjerne" kom ut av Regjeringsbygningen i Oslo etter terrorangrepet 22. juli 2011 med en flenge i nedre høyre del, og noen mindre skader og sår. Kjærlighetsbudskapet i dette verket står i så skarp kontrast til terroristens verdenssyn. Med sitt symbolsk ladede arr, kan Ryggens verk sies å være det hittil sterkeste minnesmerket etter 22. juli. For alltid endret, er "Vi lever på en stjerne" blitt et anti-monument.

  • 1/1
    Hannah Ryggen, "Vi lever på en stjerne", 1958. Billedvev i ull og lin, 400 x 300 cm. Eies av den norske stat. Foto: Thor Nielsen. © Hannah Ryggen / BONO 2022

Samarbeid med Olavsfest 2022

Olavsfest visuelle profil for 2022 henter formspråk og inspirasjon fra Hannah Ryggen. Triennalens utstillinger vil inngå i Olavsfest 2022 og Hannah Ryggen blir festivalkunstner! Tema for årets Olavsfest er håp, og ved å klikke på bilde under kan du lese om designprosessen med å få festivalplakatene til å se ut som vevd av Hannah Ryggen.

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1