Stiftsgården

Stiftsgården er Trondheims offisielle kongebolig, oppført i perioden 1774-1778 for den driftige forretningskvinnen Cecilie Christine Schøller. Hver sommer åpnes paleets storslagne saler og rom for besøkende fra inn- og utland. Sammen med våre dyktige omvisere kan du bli nærmere kjent med et hovedverk i norsk arkitekturhistorie og det norske monarkiet.

 • Spisesalen i Stiftsgården, med dekket bord, veggmalerier og tente lysekroner
  Stiftsgården, spisesal Jette C. Petersen
 • Det kinesiske kabinett i Stiftsgården er et kvadratisk rom, hvis vegger er dekorert med 1700-talls malerier av kinesiske landskap. I ovnsnisjen står en empireovn fra Næs Jernverk, og møblementet er en gave til Dronning Maud i forbindelse med kroningen i 1906. Det er utført i sitrontre og trukket i fransk silke, og ble produsert av det engelske firmaet Waring & Gillow
  "Det kinesiske kabinett" Jette C. Petersen / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
 • Dronningens sal
  Dronningens sal. Foto: Jette C. Petersen / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
 • Tronsalen
  Tronsalen Foto: Jette C. Petersen / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
 • Kursalen
  Kursalen i Stiftsgården Foto: Jette C. Petersen / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Praktisk informasjon

Stiftsgården er stengt for sesongen. Vi gjenåpner 1. juni - 16. august 2020.

Det er kun mulig å besøke Stiftsgården med omvisning.

Omvisninger (45 minutter) på norsk og engelsk holdes hver hele time:

 • Mandag - lørdag kl. 10, 11, 12, 13, 14 og 15
 • Søndag kl. 12, 13, 14 og 15

For omvisning på tysk, send e-post til omvisningsleder Morten Spjøtvold (min. 10 besøkende per gruppe).

 • Voksen: 110 kr
 • Grupper fra 10 pers.: 90 kr
 • Honnør: 90 kr
 • Student:  60 kr
 • Barn fra 6 år: 60 kr


 • Stiftsgården

  Vis vei

  Stiftsgården er Trondheims kongelige residens. Bygningen er Nordens største trepalé, bygget for Cecilie Christine Schøller i årene 1774-1778.

Kort om historikk:

Stiftsgården er Trondheims kongelige residens. Bygningen er Nordens største trepalé, bygget for Cecilie Christine Schøller i årene 1774-1778. Geheimerådinne Schøller er en representant for Trondhjems kulturelle blomstringstid i 1700-årene, og en svært driftig skikkelse i perioden. I 1800 ble paleet solgt til staten. Det fungerte da vekselsvis som embetsbolig for stiftsamtmannen og som residens for kongefamilien. Paleet ble kalt Stiftsgården og Det kongelige palé etter de ulike funksjonene. Fra 1906 har paleet utelukkende vært Trondheims offisielle kongebolig.

Anlegget er bygget i barokk-klassisistisk stil med innslag av rokokko og nyklassisisme. Nordens største trepalé har ca. 140 værelser fordelt på 4000 m². Stukkarbeider i rokokkostil er bevart fra 1700-tallet, og det samme gjelder en rekke tapeter. Paleet ble istandsatt og møblert som kongelig residens til den planlagte kroningen av kong Oscar I og dronning Josephine på 1840-tallet. Kroningen av kong Haakon VII og dronning Maud i 1906 har også satt spor etter seg i inventaret. Stiftsgården har vært sentrum ved en rekke kongelige begivenheter, blant dem fire kroninger og to kongevelsignelser fra 1818 til 1991.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er ansvarlig for publikumstilbudet ved Stiftsgården. Stiftsgården drives av Statsbygg.