Hopp til hovedinnhold

Stiftsgården - Trondheims kongelige residens

Stiftsgården er Nordens største trepalé, oppført i perioden 1774-78 for geheimerådinne Cecilie Christine Schøller. Siden 1906 har Stiftsgården vært Trondheims offisielle bolig for den norske kongefamilien. I sommersesongen åpnes deler av Stiftsgården for omvisninger, der publikum tas med rundt i salene og får et innblikk i byggets rike historie.

Stiftsgården er nå stengt for sesongen. Takk til alle som besøkte oss i 2024! Vi vil åpne for omvisninger igjen 1.juni 2025.

Velkommen til Stiftsgården!

Stiftsgården åpner dørene 1.juni 2025 og har omvisninger hver dag i sommersesongen. Omvisninger holdes hver hele time 10.00 - 15.00 (søndager 12.00 - 15.00). Det er kun mulig å besøke Stiftsgården sammen med en omviser. Inngangsbillett inkluderer en omvisning på 45 min. Kjøp gjerne billett på forhånd. Nettsalget åpner nærmere sesong.

Ved spørsmål, ta kontakt per epost: nkim.omvisningsleder@mist.no. Du kan også ringe (+47) 94 78 52 90 i Stiftsgårdens åpningstid.

  • 1/1

VIKTIG INFORMASJON:

  • Det er kun mulig å besøke Stiftsgården ved å være med på omvisning. Omvisningen er inkludert i inngangsbilletten.
  • Billetter kan kjøpes på nett eller ved inngangen fram til omvisningen starter. NB! Presist oppmøte er nødvendig. Dørene lukkes og låses idet omvisningen starter.
  • Barn under 12 år kan kun besøke Stiftsgården ifølge med en voksen.
  • Det er ikke tillatt å fotografere eller filme inne i Stiftsgården.
  • Mobiltelefoner må være avstengt under omvisningen.
  • Store vesker, ryggsekker, paraplyer, mat og drikke kan ikke medbringes. I garderoben finnes det låsbare skap som er gratis å benytte seg av.
  • Toaletter finner man i garderoben inne i Stiftsgården.
  • I tilknytning til billettboden ved inngangen, er det en butikk med bøker og postkort.
  • Vi oppfordrer til å gå eller sykle til Stiftsgården. 

TILGJENGELIGHET

Omvisningen vil normalt foregå over to etasjer med trapp imellom. Bruk av rullestoler og barnevogner er dessverre kun mulig i første etasje, da det ikke er heis i bygget. Det er også en trapp fra gatenivå og opp til første etasje. Her er det mulig å benytte seg av en løfteplattform. Gi gjerne beskjed på forhånd om assistanse er ønskelig.

Klappstoler er tilgjengelig for alle som ønsker å sitte mens omvisingen pågår.

FOR GRUPPER

Ønsker du å booke omvisning for en gruppe og betale med faktura? Skriftlig avtale om tidspunkt og antall personer må da gjøres i forkant. Ta kontakt på nkim.omvisningsleder@mist.no. 

Avbestilling eller reduksjon i antall personer må skje skriftlig senest 48 timer før avtalt tidspunkt for omvisningen. Etter dette faktureres 100 % av beløpet som ble avtalt skriftlig.

Max 30 stk. pr. gruppe. Grupper større enn dette må deles i to. To omvisninger går parallelt hver time. Om gruppen ved ankomst er større enn avtalt skriftlig, må man være obs på at øvrig antall kan bli avvist i døra iht. makskapasitet på omvisningene. Eventuelle ekstra billetter må betales i kassen.

OM STIFTSGÅRDEN

Stiftsgården er Trondheims kongelige residens. Bygningen er Nordens største trepalé, bygget for Cecilie Christine Schøller i årene 1774-1778. Geheimerådinne Schøller er en representant for Trondhjems kulturelle blomstringstid i 1700-årene, og en svært driftig skikkelse i perioden. I 1800 ble paleet solgt til staten. Det fungerte da vekselsvis som embetsbolig for stiftsamtmannen og som residens for kongefamilien. Paleet ble kalt Stiftsgården og Det kongelige palé etter de ulike funksjonene. Fra 1906 har paleet utelukkende vært Trondheims offisielle kongebolig.

Anlegget er bygget i barokk-klassisistisk stil med innslag av rokokko og nyklassisisme. Nordens største trepalé har ca. 140 værelser fordelt på 4000 m². Stukkarbeider i rokokkostil er bevart fra 1700-tallet, og det samme gjelder en rekke tapeter. Paleet ble istandsatt og møblert som kongelig residens til den planlagte kroningen av kong Oscar I og dronning Josephine på 1840-tallet. Kroningen av kong Haakon VII og dronning Maud i 1906 (bildet) har også satt spor etter seg i inventaret. Stiftsgården har vært sentrum ved en rekke kongelige begivenheter, blant dem fire kroninger og to kongevelsignelser fra 1818 til 1991.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er ansvarlig for publikumstilbudet ved Stiftsgården i sommersesongen. Stiftsgården driftes av Statsbygg.

  • Bilde av Stiftsgården

    Stiftsgården

    Vis vei

    Stiftsgården er Trondheims kongelige residens. Bygningen er Nordens største trepalé, bygget for Cecilie Christine Schøller i årene 1774-1778.

Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 2