Hopp til hovedinnhold

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er ansvarlig for publikumstilbudet. Fra museet i Trondheim, ligger Austråttborgen en drøy time unna med hurtigbåt. Anlegget forvaltes av Statsbygg.

Austråttborgen er åpen for publikum om sommeren, da historien gjøres levende av våre dyktige omvisere. En hyggelig kafé og en liten butikk med kunsthåndverk og suvenirer kan besøkes i åpningstiden. Borgens interiør, som Riddersalen og kapellet, kan sees ved å delta på en av de daglige omvisningene i sommersesongen.

FØRSTE HELG I SEPTEMBER:

Den første helga i september er Austråttborgen åpen med omvisninger, åpen kafe og butikk. Foredrag om Fru Inger søndag (billettlink og informasjon lenger ned på siden).

Lørdag 2.september: 11.00 - 16.00

Søndag 3.september: 12.00 - 16.00

SØNDAG 3.SEPTEMBER:

Besøk Austråttborgen

Takk til alle dere som besøkte oss i sommer! Neste års sommersesong starter i juni 2024. Kontakt oss gjerne med forespørsler om private omvisninger utenom sesongen. NB! Anlegget er vinterstengt av praktiske årsaker fra november til april.

Annonser for sommerjobb som omviser på Austråttborgen blir normalt lagt ut i februar hvert år. 

Følg gjerne med og søk i 2024!

KONTAKT OSS:

 • Telefon administrativt: 465 11 680 (Thina Andresen)
 • Epost: nkim.austrattborgen@mist.no
 • Telefon kafé/guider Austråttborgen: 908 33 681 (besvares i åpningstiden 17.juni - 13.august)

Tilgjengelighet

Austrått er et fredet nasjonalt kulturminne. Dette innebærer også at anlegget dessverre ikke er universelt utformet på nåværende tidspunkt. Austråttborgen har ingen heis, og det er bratte trapper opp til deler av borgen. Underlaget er på de fleste områder ulendt terreng (brostein, steinheller, gressplen).

Det er mulig å komme seg inn i nedre borggård, se utstillingen i Fløysalen og benytte seg av toalettene med enkelte typer rullestoler og barnevogn. Det finnes sitteplasser med bord i nedre borggård, samt parkanlegg med benker og bord utenfor murene. For å komme inn til kafé og butikk, og underveis i omvisningene, vil du måtte passere trapper. Ta gjerne kontakt, så finner vi en god løsning på besøket!

 • Bilde av Austrått

  Austrått

  Vis vei

  Austrått er en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune i Sør-Trøndelag. Borgen er åpen for publikum i sommerhalvåret, da historien formidles og detaljene levendegjøres av våre dyktige guider.

Riddersalen

KORT OM HISTORIEN:

Gjennom 700 år fra omkring år 1000 satte høyadelen sitt preg på herregården og slottet. Fra 1721 var det borgerlige eiere av godset. Siden 1919 har Austrått vært nasjonaleiendom. Selv om mye er tapt i århundrenes løp, er store kulturverdier overlevert til vår tid. 

Fru Ingerd Ottesdatter (1475-1555) var en av Austråtts mest markante og fargerike eiere. Hun spilte en betydelig rolle i Norges historie, spesielt i forbindelse med innføringen av reformasjonen. Hennes residens lå på Austrått, antagelig på det stedet pyramiden utenfor dagens anlegg står i dag. Østre del av dagens hovedbygning, kapellet og tårnet, er fra 1150-1220 og var opprinnelig en frittstående kirke tilhørende Fru Ingers gods og gårdsanlegg. 

Ove Bjelke var en av Norges fremste menn på 1600-tallet. Det var hovedsakelig han som utformet Austrått slik vi nå kjenner anlegget, med pyramiden fra 1665, porten omkranset av adelsvåpen, nedre borggårds bygninger og karyatider, loggia, gravkor med hans egen og hustruenes kister, og det fornemme inventaret i kapellet. I kapellet ser vi dessuten syv treskulpturer fra middelalderen, blant dem den kjente Austråttmadonnaen fra tidlig på 1200-tallet. Flotte smijernsarbeider fra Ove Bjelkes tid hører også med til det man kan oppleve på Austrått.

I 1916 brenner Austrått ned etter et lynnedslag. Borgen overføres til staten som nasjonaleiendom og anlegget gjenreises de neste 40 år. Gjenreisningen er mulig da hele borgen dokumenteres grundig av kunsthistorikeren Fredrik B. Wallem og arkitekten Lorentz H. Ree sommeren før brannen i boken «Østraat». Kapellet innvies i 1953, nedre borggård og karyatidene er ferdige i 1956, Riddersalen i 1958 og borgen regnes som helt ferdig i 1961.

Austrått forvaltes i dag av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Statsbygg.

 • 1/1
  Kapellet. Foto: Katie Kulseng/NKIM
 • 1/1
  Grønnsalen. Foto: Katie Kulseng/NKIM