Slottet på Austrått i sommerlige omgivelser

Austrått

- en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune i Trøndelag.

Sommersesongen 2020

4. juli - 9. august

Vi er glade for å kunne informere om at Austråttborgen vil være tilgjengelig for besøk sommeren 2020.

For å redusere risikoen for smitte av covid-19, ber vi alle besøkende ta hensyn til gjeldende retningslinjer og råd som beskrevet under. Følg ellers skilting og ta hensyn til hverandre.


Riddersalen

Åpningstider sommeren 2020

4. juli – 9. august 

Kl. 11 - 16 alle dager

Åpne omvisninger kl 12 og 15

Priser

Voksen: kr 100

Honnør/student: kr 80

Barn under 18: Gratis

Praktisk info om smittevern ved besøk på Austrått

Vi tar dessverre ikke imot bestilte grupper denne sommeren, men henstiller våre besøkende til å møte til de åpne omvisningene.

Vi vil ha en makskapasitet per gruppe på 24 personer, med ytterligere redusering innendørs, grunnet smittevernregler tilknyttet covid-19. Besøkende må holde en avstand på minst 1 meter til de som ikke er i samme husstand.

For butikkvarer ber vi om at dere kun berører det dere tenker å kjøpe.
Betaling ser vi helst at skjer kontaktløst. Betal gjerne samlet hvis dere reiser sammen. 

Toaletter vil vaskes flere ganger daglig. Vi ber alle besøkende om å utvise forsiktighet og holde god håndhygiene. Antibac vil være tilgjengelig.

Hvis du eller noen i følget ditt har symptomer på covid-19, ber vi om at dere utsetter besøket til Austrått.

Har du spørsmål om dette, ber vi deg ringe oss på telefon 465 11 680 / 958 68 783 eller sende en e-post til thina.andresen@nkim.museum.no

Konserter på Austrått 2020

Ensemble Freithoff 

I Händels ånd

Lørdag 4. juli kl. 13 og kl. 14

Fløysalen, Austrått

Billettpris: Kun konsert 150,- / Omvisning + konsert 200,-

Det er mulig å kjøpe kombinert billett for konsert og omvisning. Omvisning kl 12 + konsert kl 13, eller konsert kl 14 + omvisning kl 15.

Billetter selges på stedet. Det er begrenset med billetter grunnet smittevernregler. Ønsker du å reservere billetter ber vi deg ringe oss. Reserverte billetter må hentes senest en halv time før konsertstart. Uavhentede billetter legges ut for direktesalg i forkant av konserten.

Ensemble Freithoff fremfører musikk av noen av Skandinavias mest betydningsfulle 1700-tallskomponister: Berlin, Freithoff og Roman - som på hver sin måte fører arven etter Händel og Bach videre, og tilfører høybarokken en karakter den kanskje ikke hadde funnet midt i Europa.

Ensemble Freithoff har de siste årene hatt en rekke fremførelser ved forskjellige festivaler, som Oslo Operafestival, Trondheim Barokkfest og konserter i kirker og kulturhus. Ensemblets navn kommer fra den norske komponisten Johan Henrik Freithoff, som var en av de første norske barokkomponistene. Navnet indikerer at ensemblet ønsker å sette fokus på skandinavisk repertoar i dialog med europeiske forbilder. Ensemblet ønsker også å utvide repertoaret med nyskrevet musikk på gamle instrumenter.

Ensemble Freithoff består av Helene Wold og Daniel Sæter (sang), Caroline E. Dahl (fløyter), Kristine Rustad (gambe) og Vegard Lund (lutt).

Kontakt oss

Adkomst

Fra Trondheim: Ta Hurtigbåt (nr. 800 eller 805) fra Trondheim Hurtigbåtterminal til Brekstad (ca 60 min). 

Borgen ligger ca. 4,5 km fra Brekstad. Ørland taxisentral holder til på Brekstad kai. Vi anbefaler forhåndsbestilling via telefon 72 52 48 10. Sykler du fra Brekstad til Austrått, tar det ca. 30 min. For sykkelutleie, se Ørland Kultursenters sider (merk senterets åpningstider nederst på deres sider).

  • Austrått

    Vis vei

    Austrått er en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune i Sør-Trøndelag. Borgen er åpen for publikum i sommerhalvåret, da historien formidles og detaljene levendegjøres av våre dyktige guider.

Om Austrått

Gjennom 700 år fra omkring år 1000 satte høyadelen sitt preg på herregården og slottet. Fra 1721 var det borgerlige eiere av godset. Siden 1919 har Austrått vært nasjonaleiendom. Selv om mye er tapt i århundrenes løp, er store kulturverdier overlevert til vår tid. Fru Ingerd Ottesdatter (1475-1555) var en av Austråtts mest markante og fargerike eiere. Hun spilte en betydelig rolle i Norges historie, spesielt i forbindelse med innføringen av reformasjonen. Det var på hennes tid at hovedbygningen ble reist. Østre del, kapellet og tårnet, er fra 1150-1220 og altså langt eldre. Ove Bjelke var en av Norges fremste menn på 1600-tallet. Det var hovedsakelig han som utformet Austrått slik vi nå kjenner anlegget, med pyramiden fra 1665, porten omkranset av adelsvåpen, nedre borggårds bygninger og karyatider, loggia, gravkor med hans egen og hustruenes kister, og det fornemme inventaret i kapellet. I kapellet ser vi dessuten syv treskulpturer fra middelalderen, blant dem den kjente Austråttmadonnaen fra 1200-årene. Flotte smijernsarbeider fra fru Ingerds og Ove Bjelkes tid hører også med til det man kan oppleve på Austrått.

I 1916 brenner Austrått ned etter et lynnedslag. Borgen overføres til staten som nasjonaleiendom og anlegget gjenreises de neste 40 år. Gjenreisningen er mulig da hele borgen dokumenteres grundig av kunsthistorikeren Fredrik B. Wallem og arkitekten Lorentz H. Ree sommeren før brannen i boken «Østraat». Kapellet innvies i 1953, nedre borggård og karyatidene er ferdige i 1956, Riddersalen i 1958 og borgen regnes som helt ferdig i 1961.

Austrått forvaltes av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Statsbygg.