Hopp til hovedinnhold

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er ansvarlig for publikumstilbudet. Fra museet i Trondheim, ligger Austråttborgen en drøy time unna med hurtigbåt. Anlegget forvaltes av Statsbygg.

Austråttborgen er åpen for publikum om sommeren, da historien gjøres levende av våre dyktige omvisere. En hyggelig kafé og en liten butikk med kunsthåndverk og suvenirer kan besøkes i åpningstiden. Borgens interiør, som Riddersalen og kapellet, kan sees ved å delta på en av de daglige omvisningene i sommersesongen, eller etter avtale.

HOVEDSESONG: 17.juni til 13.august 2023

Om sommeren er borggården med café og butikk åpen hver dag.  Inngang til borggården er gratis. Salene og kapellet kan besøkes sammen med en av våre kunnskapsrike omvisere. Flere daglige omvisninger i hovedsesongen. Billetter kan kjøpes på stedet når butikken er åpen, eller via denne nettsiden. Link til forhåndskjøp av billetter til omvisning blir lagt ut før sesongen starter.

ÅPNINGSTIDER SOMMER:

Borggård m/café og butikk

 • Mandag - fredag: 10.00 – 15.00

 • Lørdag: 11.00 – 16.00

 • Søndag: 14.00 – 18.00

NB! I hele juli utvides åpningstidene på hverdager til mandag - fredag 10.00 - 17.00!

 • Voksen kr. 120,- 
 • Honnør kr. 100,-
 • Student kr. 70,-
 • Barn (0-16) i følge med familie: Gratis
 • Medlemmer av Icom/Icomos: Gratis

KONTAKT OSS:

 • Telefon administrativt: 465 11 680 (Thina Andresen)
 • Epost: nkim.austrattborgen@mist.no
 • Telefon kafé/guider Austråttborgen: 908 33 681 (besvares i åpningstiden 17.juni - 13.august)
 • Bilde av Austrått

  Austrått

  Vis vei

  Austrått er en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune i Sør-Trøndelag. Borgen er åpen for publikum i sommerhalvåret, da historien formidles og detaljene levendegjøres av våre dyktige guider.

Riddersalen

KORT OM HISTORIEN:

Gjennom 700 år fra omkring år 1000 satte høyadelen sitt preg på herregården og slottet. Fra 1721 var det borgerlige eiere av godset. Siden 1919 har Austrått vært nasjonaleiendom. Selv om mye er tapt i århundrenes løp, er store kulturverdier overlevert til vår tid. 


Fru Ingerd Ottesdatter (1475-1555) var en av Austråtts mest markante og fargerike eiere. Hun spilte en betydelig rolle i Norges historie, spesielt i forbindelse med innføringen av reformasjonen. Det var på hennes tid at hovedbygningen ble reist. Østre del, kapellet og tårnet, er fra 1150-1220 og altså langt eldre. 

Ove Bjelke var en av Norges fremste menn på 1600-tallet. Det var hovedsakelig han som utformet Austrått slik vi nå kjenner anlegget, med pyramiden fra 1665, porten omkranset av adelsvåpen, nedre borggårds bygninger og karyatider, loggia, gravkor med hans egen og hustruenes kister, og det fornemme inventaret i kapellet. I kapellet ser vi dessuten syv treskulpturer fra middelalderen, blant dem den kjente Austråttmadonnaen fra 1200-årene. Flotte smijernsarbeider fra fru Ingerds og Ove Bjelkes tid hører også med til det man kan oppleve på Austrått.

I 1916 brenner Austrått ned etter et lynnedslag. Borgen overføres til staten som nasjonaleiendom og anlegget gjenreises de neste 40 år. Gjenreisningen er mulig da hele borgen dokumenteres grundig av kunsthistorikeren Fredrik B. Wallem og arkitekten Lorentz H. Ree sommeren før brannen i boken «Østraat». Kapellet innvies i 1953, nedre borggård og karyatidene er ferdige i 1956, Riddersalen i 1958 og borgen regnes som helt ferdig i 1961.

Austrått forvaltes i dag av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Statsbygg.

 • 1/1
  Kapellet. Foto: Katie Kulseng/NKIM
 • 1/1
  Grønnsalen. Foto: Katie Kulseng/NKIM