Austrått

Austrått er en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune i Sør-Trøndelag. Borgen er åpen for publikum i sommerhalvåret, da historien formidles og detaljene levendegjøres av våre dyktige guider.

 • Slottet på Austrått i sommerlige omgivelser
  Austrått lokker mange tilreisende om sommeren. Jette C. Petersen

Besøk Austrått

Borgen er åpen for publikum kl. 11 - 16 hver dag i sommersesongen fra 17. juni - 20. august. Gratis inngang.

Kafeen Borgstua er åpen hver dag i sesongen 11 - 15.45.

Omvisning

Daglige omvisninger hver hele time kl. 11, 12, 13, 14 og 15.

 • Voksen kr. 100,- 
 • Student/honnør kr. 80,-
 • Barn (0-18) i følge med familie: Gratis
 • Medlemmer av Icom/Icomo: Gratis

Utenom sesong gjelder andre priser, og et åpningsgebyr tilkommer. Ta kontakt per telefon eller e-post. Bestillinger bør meldes inn minst 5 virkedager før besøksdato. Ved eventuelle endringer nærmere enn 5 dager før, faktureres for opprinnelig antall gjester.

Kontakt

Adkomst

Fra Trondheim: Ta Hurtigbåt (nr. 800 eller 805) fra Trondheim Hurtigbåtterminal til Brekstad (ca 60 min). Taxi får du ved ankomst, som tar deg til borgen. Sykler du fra Brekstad til Austrått, tar det ca. 30 min.


 • Austrått

  Vis vei

  Austrått er en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune i Sør-Trøndelag. Borgen er åpen for publikum i sommerhalvåret, da historien formidles og detaljene levendegjøres av våre dyktige guider.

Om Austrått

Gjennom 700 år fra omkring år 1000 satte høyadelen sitt preg på herregården og slottet. Fra 1721 var det borgerlige eiere av godset. Siden 1919 har Austrått vært nasjonaleiendom. Selv om mye er tapt i århundrenes løp, er store kulturverdier overlevert til vår tid. Fru Ingerd Ottesdatter (1475-1555) var en av Austråtts mest markante og fargerike eiere. Hun spilte en betydelig rolle i Norges historie, spesielt i forbindelse med innføringen av reformasjonen. Det var på hennes tid at hovedbygningen ble reist. Østre del, kapellet og tårnet, er fra 1150-1220 og altså langt eldre. Ove Bjelke var en av Norges fremste menn på 1600-tallet. Det var hovedsakelig han som utformet Austrått slik vi nå kjenner anlegget, med pyramiden fra 1665, porten omkranset av adelsvåpen, nedre borggårds bygninger og karyatider, loggia, gravkor med hans egen og hustruenes kister, og det fornemme inventaret i kapellet. I kapellet ser vi dessuten syv treskulpturer fra middelalderen, blant dem den kjente Austråttmadonnaen fra 1200-årene. Flotte smijernsarbeider fra fru Ingerds og Ove Bjelkes tid hører også med til det man kan oppleve på Austrått.

Austrått forvaltes av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Statsbygg.