Hopp til hovedinnhold

MATER: Mors hjerte

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums utstilling under Hannah Ryggen Triennale 2025 har tittelen "MATER: Mors hjerte". Det er en gruppeutstilling om mors- og omsorgsrollen, og om overføring av tradisjoner mellom generasjoner, med Hannah Ryggens teppe "Mors hjerte" (1947) som omdreiningspunkt.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums utstilling under Hannah Ryggen Triennale 2025 - en gruppeutstilling om morskap og overføring av tradisjoner, med Hannah Ryggens teppe "Mors hjerte" (1947) som omdreiningspunkt.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
05. april – 14 .sep. 2025
Tirs-Fre: 11-18; Lør-Søn: 11-16

I 1947 vevet Hannah Ryggen teppet Mors hjerte, en personlig skildring av de komplekse følelsene knyttet til det å bli mor og deretter oppdage at barnet ikke er friskt. Motivet «mor og barn» er en gjenganger i kunsthistorien, og ses oftest i idyllisert form. Ryggen gikk utover normen da hun ga uttrykk for de motstridende følelsene som knytter seg til morsrollen, noe som først ble vanligere med kvinnefrigjøringen på 1970-tallet. Temaet er fortsatt aktuelt blant dagens kunstnere, som ofte opplever at rollen som omsorgsperson er vanskelig å forene med rollen som yrkesaktiv kunstner.

Hannah Ryggen er best kjent for sine sterke motiver, med kritiske kommentarer til internasjonal politikk. Samtidig vevet hun seg inn i en sterk håndarbeidstradisjon: gjennom materialbruk, teknikker og ornamentikk med referanser til folkekunsten videreførte hun arven fra sine formødre. Selv har hun blitt en inspirasjonskilde for etterfølgende generasjoner av tekstilkunstnere. I utstillingen vises Ryggens arbeider i dialog med urgammel koptisk tekstil og verker av kunstnere som i nyere tid har brukt tekstilmediet til å kjempe for kvinners rettigheter, til å synliggjøre arbeidet som ligger i omsorgsrollen, eller til å knytte an til den tradisjonen de er en del av. Slik trekkes tråder både bakover og fremover i tid.

Spørsmålet om «opphav» dreier seg ikke bare om biologi eller tradisjon, det har også mytiske og symbolske svar. I tidlige år hentet Ryggen flere motiver fra religionshistorien, og tilførte dem etter hvert en kritisk brodd. I den kristne tradisjonen er hånden et sentralt motivelement; ulike gester har ulike betydninger, og hånden i seg selv kan være et symbol på Gud, velsignelse og skapermakt. Hånden er også et motivelement som stadig dukker opp i Ryggens egne arbeider, og i flere av verkene i triennaleutstillingen. Her har den ulike funksjoner: den symboliserer arbeid, den maner til kamp, eller den beskytter moderlig og omsorgsfullt mot fare.

Deltagende kunstnere: Ann Cathrin November Høibo, Damien Ajavon, Elisabeth Haarr, Erlend Leirdal, Gunvor Nervold Antonsen, Hannah Ryggen, Hans Ryggen, Jais Nielsen, Jennie Bringaker, Kjell Erik Killi-Olsen, Kai Nielsen, Moa Håkansson, Monika Mørck, Olga de Amaral, Tove Pedersen og ukjente kunstnere.

Verkene i billedkarusellen over er et utvalg av verkene som vises i utstillingen, hentet fra Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums egen samling. 

Under Hannah Ryggen Triennale 2025 vises også verket SOLANGE #32 - et enormt broderi, sydd med rosa tyll på stilasnett - på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums fasade. 

Museum24:Portal - 2025.03.18
Grunnstilsett-versjon: 2