Hopp til hovedinnhold

Asafo - and the spirit of Hannah Ryggen

Foredrag (på engelsk) ved Gus Casely-Hayford
Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Torsdag 22. august kl. 18.00

Forhåndskjøp billetter her (et lite gebyr tilkommer museets vanlige inngangspriser)

Man skulle kanskje tro at flagg nærmest alltid har vært som de er. Ideen om nasjonale flagg tok imidlertid form over en periode på rundt 250 år, og utviklet seg gjerne fra gamle militære standarder til nye symboler som var ment å gi bredere assosiasjoner og formidle mer generelle verdier. Denne perioden sammenfaller med flere europeiske lands intense kolonialisme, og disses flagg ble likevel sterke symboler på imperialisme, militær dominans og kulturell assimilering. Samtidig er dette en tid da flagg også ble brukt som symboler på protest og motstand mot makta. Flaggene det vestafrikanske folket Fante laget er eksempler på nettopp dette – flagg med kraftfulle politiske motiver, der sinne og frustrasjon ble kanalisert gjennom kritikk og satire. De såkalte Asafo-flaggene deres, skapt fra starten av 1700-tallet og frem til Ghana ble uavhengig i 1957, sammenfaller i sine siste tiår med en periode da hele verdens kunstnere slo tilbake mot undertrykkende krefter – et øyeblikk eksemplifisert av Hannah Ryggen.

Den både overraskende og inspirerende historien om Asafo-flaggene er en fortelling om Vest-Afrikas tekstile motstand mot undertrykkelse.

  • 1/1
  • 1/1
    Dr. Gus Casely-Hayford OBE

Dr. Gus Casely-Hayford OBE er direktør for Smithsonian National Museum of African Art. Kulturhistorikeren er kjent for blant annet sine tv-serier som "Lost Kingdoms of Africa" (BBC) og Emmy-nominerte "Tate Britain’s Great British Walks" (Sky TV). Han har skrevet mye om afrikansk historie, senest som forfatter av boka Timbuktu (Penguin Random House, 2018).

Casely-Hayford foredrar jevnlig om Afrikas globale betydning og underkjente bidrag i verdenshandel, -historie, visuell og populær kultur. Han åpnet TED Global in Tanzania in 2017, og var i 2018 invitert av styresmakten i Kenya til å forelese om museenes rolle som økonomisk katalysator og deres viktighet for fremveksten av samtidskunst og kunstnere lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Casely-Hayford har hatt styreverv i blant annet United Kingdom’s National Trust, National Portrait Gallery i London, og Caine Prize for African Writing.
 
Gus Casely-Hayford har en PhD i afrikansk historie fra University of London. I 2018 ble han utnevnt til Officer of the British Empire (OBE) av Dronning Elizabeth II for hans vesentlige bidrag for afrikansk kunst og kultur.

Arrangementet er støttet av Norske Tekstilkunstnere gjennom at det innlemmes i deres serie SOFT MOMENTS.

  • 1/2
  • 2/2
Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1