Hopp til hovedinnhold

Nyhetsblogg

Presseoppslag, aktuelt og nytt fra Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum!

02.10.17: Pressemelding Kunsthåndverk 2017

JUBILEUM FOR ÅRSUTSTILLINGEN NR. 40 FEIRES I TRONDHEIM: 

Bli med på piknik eller blås din egen pust i glass! 

Utstillingen Kunsthåndverk 2017 åpner 14. oktober på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Dette er den 40.  utgaven av Norske Kunsthåndverkeres juryerte årsutstilling – Nordens største årlige mønstring for samtidens kunsthåndverk.  

  • For bilder og mer informasjon, kontakt Kristin Klette: kk@kunsthandverk.no 
  • 75 verk, 48 kunstnerne fra hele landet: Gressvik, Bergen, Holmestrand, Stavanger, Seimsfoss, Trondheim, Nesttun, Røsvik, Stadsbygd, Lillehammer, Klæbu, Hafrsfjord, Kirkenær, Moss og Oslo. 
  • Mer om Kunsthåndverk 2017: www.norskekunsthandverkere.no/khv2017 ​ 


– Nåløyet er trangt for å kvalifisere til en plass i årsutstillingen. Vi mottok søknader fra 307 kunstnere med totalt 850 ulike verk. Etter to juryeringsrunder sitter vi nå igjen med 75 spennende verk fra 48 kunstnere. Enkelte av verkene skal vises i Trondheims uterom og blir til sammen med publikum, forteller Norske Kunsthåndverkers prosjektleder Marit Lønning Reiten.
 
Årsutstillingen viser et mangfold av det beste som skapes i blant annet glass, keramikk, tekstil, tre og metall i landet vårt og er en av de sentrale arenaene for markering av norsk samtidskunst. – Utstillingen tar pulsen på det som skjer i kunsthåndverket og reflekterer allsidigheten i dette fagfeltet. Så hvis du er nysgjerrig på hva som skjer akkurat nå og liker kombinasjonen av utsøkt håndverk og nyskaping er utstillingen et must, forteller juryleder Edith Lundebrekke.
 
Pris til de mest markante verkene
 

På åpningen deles det ut priser for de mest markante verkene i utstillingen; Kunsthåndverkprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond på kr 150 000 og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris på kr 25 000. Debutantprisen deles ut for første gang under årets utstilling.
 
Publikum deltar i kunsten Utstillingen har i år inngått et samarbeid med Trondheim kommune om å vise kunstprosjekter utendørs i Trondheim by. Dette skjer på den sentrale allmenningen Ravnkloa.
I det mobile glassblåserverkstedet til Maria Almås Frantzsen og Ruth Hol Mjanger får publikum være med å blåse et mangfold av skjøre, skulpturelle avtrykk av unike utpust i glass. Gjennom pusten deler vi et usynlig fellesskap i luften som omgir oss. Hvordan opplever vi omgivelsene, oss selv og hverandre med avtrykk av pusten i hendene? spør kunstnerne.  

Svein Ove Kirkhorn inviterer oss til en overraskende visuell sammenkomst i performansen Picnic. Her kan publikum delta i en piknik som utforsker det sosiale rommet som oppstår når deltakerne kler seg i samme stoff som piknikduken de sitter på. Deltakerne spiser sammen, snakker sammen, ser på hverandre og blir beskuet av forbipasserende.
 
– Disse verkene viser på en leken og spennende måte at kunsthåndverk er noe som kan angå og engasjere oss alle, kommenterer Marit Lønning Reiten.


Kunst spiller med interiør 

Hovedutstillingen befinner seg i Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Den som besøker museet mellom 14. oktober og 3. desember vil blant annet få se hvordan samtidskunsten har overtatt museets berømte, historiske kontorinteriører utformet av Finn Juhl og Henry van de Velde.
 
– Når kunsten griper inn i den historiske settingen oppstår det nye og spennende forhold som vi håper gir publikum en unik opplevelse, sier prosjektleder for kunstindustrimuseet, Steffen Wesselvold Holden.
 
– Å åpne for verk som forholder seg til museet og uterommet gjør at årsutstillingen gjenspeiler flere uttrykksformer som gjør seg gjeldende i kunsthåndverket, ved siden av de alltid relevante skulpturobjektene, bruksgjenstandene, tekstilene og installasjonene som preget faget og utstillingen, avslutter Marit Lønning Reiten.


Smakebiter fra programmet 

  • Åpningshelgen: Lørdag 14. oktober kl. 14.00: Utstillingsåpning med utdeling av Kunsthåndverksprisen og Norske Kunsthåndverkeres debutantpris. Åpningsinnslag ved Svartlamon hardkor. 
  • Søndag 15. oktober kl. 14:00: Juryens omvisning i årsutstillingen og møte med prisvinnere. 
  • Mandag 16. – søndag 22. oktober: Performancen Picnic i Ravnkloa (man– fre kl. 13, lør–søn kl. 15). Varighet 30–45 min. Deltakere samtykker i å bli fotografert og vil få bildene tilsendt. Påmelding: picnic.hoopla.no/sales. Kunstner: Svein Ove Kirkhorn. 
  • Torsdag 26. – søndag 29. oktober: Avtrykk av pust i Ravnkloa: Åpent uteverksted for blåsing av glasskunst sammen med kunstnerne (tors. kl. 12–16, fre. kl. 15–19 og lør. kl. 12–16). Søndag inviteres deltakerne til felles vandring med former av pust i Trondheim sentrum (oppmøte i Ravnkloa 12:45). Kunstnere: Maria Almås Frantzsen og Ruth Hol Mjanger. 
  • Fredag 27. oktober kl. 10–15: Internasjonalt fagseminar Crafting Utopia and Dystopia. The Future of Craft in Museums: Foredragsholderne utfordres til å spekulere og beskrive hva drømmesituasjonen vil være for kunsthåndverket i fremtidens museer. Seminaret er engelskspråklig og arrangeres i samarbeid med Norwegian Crafts. Påmelding innen 23.10. via museets nettside. 

 
Om årsutstillingen

  • Nordens største årlige mønstring for samtidens kunsthåndverk
  • Juryert utstilling med åpen innsendingsrett
  • Den første årsutstillingen ble produsert i 1975, i år vises utstilling nummer 40 i rekken. 
  • I år deltar 48 kunstnere med 75 verk. Kunstnerne kommer fra hele landet: Gressvik, Bergen, Holmestrand, Stavanger, Seimsfoss, Trondheim, Nesttun, Røsvik, Stadsbygd, Lillehammer, Klæbu, Hafrsfjord, Kirkenær, Moss og Oslo. 
  • Årets jury: Edith Lundebrekke (juryleder, tre- og tekstilkunstner), Anne Thomassen (keramiker), Reinhold Ziegler (smykkekunstner) og Steffen Wesselvold Holden (NKIMs representant).  
  • Utstillingsåpning lørdag 14. oktober kl 14:00.
  • Utstillingsperiode 14.10.2017 – 03.12.2017​

02.10.17: Aspirantstilling i hus!

I dag har Mona Malkhatavi sin første dag på jobb i aspirantstillingen vi har fått støtte til fra Kulturrådet! Hun skal jobbe med samlingsforvaltning og formidling på ulike måter - og er her allerede i gang med å jobbe i museets magasiner. Hun skal jobbe 100% i et år, og vi er svært fornøyde med å ha fått hennes kompetanse og engasjement til oss fulltid. Velkommen og lykke til, Mona!

  • Photo: Knut Inge Røstad, RBK

28.06.17: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum åpner RBK-utstilling høsten 2017

Åpning 4. november 2017.

Feiringen av 100-åringen, Nordens store fotballag, er ikke over. Høsten 2017 åpner Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum en jubileumsutstilling om Rosenborg Ballklubb. Utstillingen tar sikte på å fortelle RBKs historie gjennom gjenstander, bilder og video. Med velvillig hjelp fra RBK får Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum tilgang til fotballklubbens samlinger av pokaler, foto og andre gjenstander. Utstillingen vil vise fotballdraktens utvikling gjennom 100 år, og setter pokalens betydning inn i en kunsthistorisk sammenheng.
I utstillingen kan man bli kjent med historien bak uttrykket «troillungan», og man får lære mer om fotballspilleren som trendsetter. I tillegg til innlånt materiale fra RBK viser museet et utvalg fra verdens største samling av RBK-memorabilia som er hentet fra norske samlere.

For mer informasjon om utstillingen ta kontakt med:

Jørgen Stenseth
Kontaktperson RBK
Guri Brønseth
Kontaktperson RBK

27.06.17: Hannah Ryggen tilbake etter utlån

Museets publikum kan endelig oppleve Hannah Ryggens «6. oktober 1942» som er tilbake på museet etter å ha vært på utlån. Teppet ble vist på den kritikerroste utstillingen «Entangled» ved Turner Contemporary i Margate våren 2017. Dette var første gang verket ble presentert for et engelsk publikum. Utstillingen ble galleriets største suksess noen sinne, med over 100 000 besøkende. 

Publikum som ønsker å oppleve Hannah Ryggens arbeider i Trondheim bør kjenne sin besøkelsestid: «I oktober pakker museet ned hele Hannah Ryggen-samlingen og sender den til Modern Art Oxford, som vil presentere den første store Hannah Ryggen-utstillingen i England. I de kommende årene vil vi låne ut verk til flere internasjonale kunstinstitusjoner. Hannah Ryggen er ekstremt ettertraktet, og vi ønsker å dele dette kunstnerskapet med flest mulig», sier museumsdirektør Åshild Adsen.

  • 1/2
    Hannah Ryggens "6. oktober 1942" slik det var utstilt i Turner Contemporary. Verk av Louise Bourgeois i forgrunnen.
  • 2/2

17.05.17: Historiske dager på Austrått

  • 1/1

17.04.17: Nrk om tøfler

08.04.17: Omtale i Trondheim24

27.03.17: Gaveforsterkning til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I 2016 mottok Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum støtte på til sammen 413 000 fra Killingdal Grubeselskabs Fond, Stiftelsen Kunstindustrimuseets vennelegat, Torstein Erbos Gavefond og Stiftelsen Fritt Ord. Dette har nå resultert i et gaveforsterkningstilskudd på 103 250 fra kulturdepartementet.

Museets direktør Åshild Adsen uttaler: «Vi har brukt flere millioner de siste årene på å gjøre museet universelt tilgjengelig og for å tilfredsstille krav til brannsikring. Samtidig har vi et ambisiøst kunstfaglig program som krever bedre økonomiske rammer. Vi jobber kontinuerlig for å bedre museets økonomi, og bidraget fra gaveforsterkningsordningen er et viktig incitament for å fortsette dette arbeidet fremover.»

I dag tar vi en litt lenger lunsjpause, og en bitteliten feiring, før vi går tilbake til utstillingsmontering og planlegging av sommersesong.

24.03.17: PRESSEMELDING Det lokales logikk. Samtidens kunsthåndverk og design fra Polen og Norge

Utstilling i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum 6.4 - 4.6, 2017

  • Verket 19 fylker av Stian Korntved Ruud består av 19 skjeer av ulike tresorter, én fra hvert av Norges fylker. Skjeene ligger ved siden av hverandre mot hvit bakgrunn.
    1/1
    19 fylker (2016) av Stian Korntved Ruud Stian Korntved Ruud

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum samarbeider med International Cultural Centre i Krakow om den store utstillingen Det lokales logikk. Samtidens kunsthåndverk og design fra Polen og Norge. Utstillingen åpner 6. april kl. 18 i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, etter å ha vært vist i Krakow i tre måneder. Vi er stolte over å kunne presentere resultatene av flere års samarbeid i Trondheim denne våren!

KORT OM UTSTILLINGEN
Det lokale inspirerer og definerer kreativ nyskaping. Tilgjengelige materialer, værforhold, mønster- og håndverkstradisjoner er utgangspunkt for spennende ny formgiving som fortolker og fornyer aspekter av det lokale. Interessen for det lokale er et globalt fenomen – det kortreiste, langsomme og bærekraftige er naturlige fokuspunkt i tiden. Det lokale som fenomen er blitt nødvendig. I utstillingen Det lokales logikk undersøker vi hvordan elementer av det lokale opptrer i polsk og norsk kunsthåndverk og design. En stolthet i prosessen og respekt for materialene preger den samtidige scenen i begge land. Det håndlagde møter det masseproduserte – men et felles fundament i lokal folkekunst kan være møtepunktet.

Kuratorer er Solveig Lønmo fra NKIM og Monika Rydiger fra ICC. Det er også laget en trespråklig bok til utstillingen, som presenterer alle de utvalgte gjenstandene/prosjektene med tekst og bilder. Det er blitt en praktbok!

Fra Norge representeres blant andre Stian Korntved Ruud, Kristine Bjaadal, Anderssen & Voll, Erlend Leirdal, Kristin Opem, Vibeke Skar, Norwegian Rain, SPTZBRGN, Permafrost, Margit Seland og SØLV i utstillingen.

Førstnevnte, Stian Korntved Ruud, har laget et bestillingsverk til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, som har sin premierevisning i utstillingen. Korntved Ruud brukte sommeren 2016 til å reise Norge på langs og på tvers, og samlet 19 ulike tresorter fra landets fylker. Av disse har han spikket skjeer, én for hvert fylke, og laget sertifikater med bilder og koordinater som dokumenterer stedene han har hentet emnene. Verket 19 fylker er et portrett av Norge anno 2016, og oppsummerer utstillingens innhold: lokale materialer og tradisjonelle metoder med et nytenkende – og bærekraftig – konsept.

Samarbeidet mellom museet og ICC er en del av et generelt samarbeid mellom Trondheim og Krakow innen områdene forskning og høyere utdanning, kultur og næring. Til åpningen i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum kommer samarbeidspartnere fra ICC, musikere fra Krakow og varaordfører i Trondheim Hilde Opoku, som holder åpningstale.

For mer informasjon og bilder, ta kontakt med

Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
928 32 048, solveig.lonmo@nkim.no

Åshild Adsen, museumsdirektør ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
976 26 424, aashild.adsen@nkim.no

Bilder for nedlastning (be evt om flere!)

Stian_Korntved_Ruud_19_fylker_photo_Stian_Korntved_Ruud.jpg

 

Petter_Wiig_Aune_Pipp_photo_Kristoffer_H_Kippernes.jpg

 

Kristine_Bjaadal_Sfera_Foto_Lasse_Floede.jpg

 

Anderssen__Voll_Eva_Photo_Dag_Hjelle.jpg

 

Ole_Petter_Wullum_Budalstolen_photo_Krakvik_dOrazio_and_Siren_Lauvdal.jpg

 

Vibeke_Skar_and_Ida_Noemi_Story_photo_Kaja_Bruskeland.jpg

 

Amy_Hunting_Blockshelf_photo_Trine_Stephensen.jpg

 

15.02.17: Utlysning til Kunsthåndverk 2017

Utlysningen til Kunsthåndverk 2017, Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling, er endelig her. Det er en glede å meddele at den juryerte utstillingen, en av Norges viktigste arenaer for samtidskunst, vises i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim 14. oktober - 3. desember.

Norske Kunsthåndverkere skriver: Det er et mangefasettert visningsareal som stilles til disposisjon når årsutstillingen Kunsthåndverk 2017 gjester Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. I tillegg til de faste lokalene for temporære visninger, inviteres søkere blant annet til å gripe an museets historiske kontorinteriører utformet av Finn Juhl og Henry van de Velde.

Jury 2017:
Edith Lundebrekke, juryleder, tekstil/tre
Anne Thomassen, keramikk
Reinhold Ziegler, metall/smykkekunst
Steffen Wesselvold Holden, museets representant

Velkommen til å søke deltakelse i den 40. årsutstillingen!

08.02.17: Samisk pop-up åpnet

Utstillingen Ïhkkátis dávvierh (=evige skatter) er åpnet!

Gjennom hele jubileumsuka for TRÅANTE 2017 kan du møte elevene fra Sámij åhpadusguovdásj, og få vite mer om hvordan de unge duöjjie-utøverne jobber med å utvikle og tilpasse duöjjie til samtiden.

Møt kunstnerne:
Onsdag 8.9 kl. 12 – 14 Ellen Berit Dalbakk og Inger Julianne Eira
Torsdag 9.2 kl. 12 – 14 Merethe Kuhmunen og Katarina Kielatis
Fredag 10.2 kl. 12. -14 Olivia Östlund og Erica Johansson
Lørdag 11.2 kl. 12 – 14 Niká Pittja og Terje Israelsson


24.01.17: Anmeldelse i Kulturnytt!

Utstillingen FIBERFEBER er anmeldt i P2 Kulturnytt av Mona Pahle Bjerke, som mener det er en viktig utstilling å få med seg. Lytt til anmeldelsen!

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1