Hopp til hovedinnhold

Ingunn Birkeland Oslo (IBO) , "Chiffonfuskepelskåpe" (2018), Norge

  • 1/1
    Ingunn Birkeland (IBO), "Chiffonfuskepelskåpe" (2018), Norge Foto: Ingunn Birkeland (IBO) / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Noen sier at å gå på museum er som å gå inn i et skattekammer. Når man jobber på et museum og er så heldig å av og til få gå igjennom museets magasiner, får man absolutt følelsen av å gå opp på farmors loft. Her finnes gamle glitrende smykker med perler, knirkete gullfargete stoler, snirklete skap uten nøkler.

Men man må ikke glemme at museumsgjenstander også er splitter nye ting. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum samler aktivt kunsthåndverk fra samtiden og har alltid gjort det. Det er bare det at museets samtid nå har vart i 125 år.

Å gå inn på dette museet er nemlig også som å gå inn på storesøsters rom. Fullt av fine nye ting du ikke har råd til. Laget av deilige materialer som chiffon og silke og sølv. Av designere du bare har lest om. McQueen, McCartney og Chanel. Det er ikke lov å ta på noe her. Det er ikke lov å låne noe og ta det med på fest. Men det er lov å gå rundt og drømme seg bort.

Jeg har valgt et plagg jeg drømmer om å låne med meg på fest. Klesdesigner Ingunn Birkeland har designet en fargebombedrøm av en kåpe og laget den selv for hånd. Hun sier selv : "Kåpa er sydd av reststoffer fra alle chiffonkjolene jeg har laget siden jeg gikk ut fra Kunst- og Håndverkskolen (nå KHiO) i 2005. Det blir alltid litt stoff igjen på rullen etter å ha sydd en kjole, og hver mandag gjennom hele vinterhalvåret har jeg klippet remser av dette, og sydd rynke-søm på maskin. Så har jeg brukt kveldene utover uka til å rynke remsene sammen til rosetter (perfekt å gjøre til en god film på kvelden), og deretter har jeg montert rosettene på en lerrets-kåpe. Lange prosesser som dette er alltid inspirerende, og salget av kåpa er med på å gjøre det mulig for meg å fordype meg i nye, spennende og tidkrevende prosjekter!"*

Det er Innkjøpsfondet for Norsk Kunsthåndverk som har gjort det mulig for museet å innlemme dette håndverket i samlingen. Innkjøpsfondet er en årlig bevilgning fra Kulturdepartementet øremerket innkjøp av norsk samtidskunsthåndverk til de tre kunstindustrimuseene i Norge. En ordning som gjør slike innkjøp mulig og som samtidig støtter kunsthåndverkere i sitt arbeid.

Selv har jeg ikke råd til annet enn masseproduserte kåper, stort sett fra kjedebutikker. Men når denne kåpa blir utstilt - kanskje allerede på ballkjoleutstillingen i desember, kan jeg - og alle som vil - gå og drømme oss bort inne på storesøsters rom.

* Sitatet er gjengitt med Ingunn Birkelands tillatelse.

Museum24:Portal - 2024.03.19
Grunnstilsett-versjon: 1