Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har en enestående samling kunsthåndverk fra Japan: keramikk, kimonoer, lakkarbeider, en samurairustning og mye mer. Hvorfor Japan i Trondheim? Museets første direktør Jens Thiis påbegynte Japansamlingen da Japans innflytelse på vestlig kunst var på sitt sterkeste (1890-årene), og senere direktører har fortsatt å samle – samtidig som store gaver fra private samlere har gjort samlingen stadig større.
Museets Japansamling gir innblikk i et land, en kultur, en filosofi og en særegen estetikk fra ca. år 0 til det 20. århundre. I dag er Japan et land fylt av kontraster. Fargerik og rebelsk ungdomskultur er tilsynelatende en motsats til det tradisjonelle og meditative – samtidig som det nye alltid forholder seg til det gamle. Dette vekselspillet vil vi se på både gjennom (a) samtale og (b) praktisk opplevelse og iscenesettelse.
Læringsmål
I «JAPAN – fra teseremoni til cosplay» vil vi vise elevene deler av museets Japansamling, og snakke om særtrekk ved Japans kultur og estetikk. Læringsmål for ungdomstrinnet i samfunnsfag, KRLE og kunst og håndverk vil inngå i samtalen med elevene:
HISTORIE: Eleven skal kunne drøfte viktige omveltninger i samfunnet i nyere tid, og reflektere over hvordan dagens samfunn åpner for nye omveltninger.
KUNST OG HÅNDVERK - KUNST: Eleven skal kunne sammenligne og vurdere ulike retninger og tradisjoner innenfor to- og tredimensjonal kunst.
KRISTENDOM, RELIGION, LIVSSYN OG ETIKK – BUDDHISME: Eleven skal kunne beskrive og reflektere over særtrekk ved kunst, arkitektur og musikk knyttet til buddhismen.
Smake te og prøve kostymer
Etter den dialogbaserte omvisningen, vil elevene få ikle seg kimonoer og delta i en forenklet teseremoni med tilberedning og smaking. Vi bruker ordentlig utstyr, og elevene får oppleve stemningen en teseremoni legger til rette for. Deretter får de prøve cosplay-antrekk og iscenesette fotografier av hverandre, inspirert av kawaii-kulturen i Tokyo.
Kontakt oss på formidling@nkim.no eller 73 80 89 50 ved eventuelle spørsmål