Hopp til hovedinnhold

Austrått

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum er ansvarlig for publikumstilbudet. Fra museet i Trondheim, ligger Austråttborgen en drøy time unna med hurtigbåt. Anlegget forvaltes av Statsbygg.

Austråttborgen er åpen for publikum om sommeren, da historien gjøres levende av våre dyktige omvisere. En hyggelig kafé og en liten butikk med kunsthåndverk og suvenirer kan besøkes i åpningstiden. Borgens interiør, som Riddersalen og kapellet, kan sees ved å delta på en av de daglige omvisningene i sommersesongen.

I anledning Austråttdagan holder vi Austråttborgen åpen for publikum lørdag 31.august & søndag 1.september!

Åpningstider: 

11.00 - 16.00 lørdag

13.30 - 17.00 søndag

Vi kan friste med omvisninger, åpen kafé med hjemmebakte varer av lokale råvarer og knalltilbud i museumsbutikken. Det blir halv pris på både is og mange flotte butikkvarer. 

Trykk på "kjøp billett" for å forhåndsbestille billetter til omvisningene for helga. På lørdag blir det omvisninger kl. 12.00 og 14.00. På søndag kl. 14.00 og 16.00. 

Borgstua Kafé

Kaféen finner du i øvre borggård. Her kan du kjøpe mat og drikke, billett til omvisning, samt flotte produkter fra museumsbutikken. 

Menyen består av blant annet dagens matbit, borgvafler m/søtt eller salt pålegg og varm eller kald drikke. Vi byr også på trønderske godsaker som is fra Gangstad gårdsysteri, saft fra Mikkelhaug gård og perlende drikke fra Røros bryggeri.

NB! Salget i kaféen åpner en halvtime etter at anlegget åpner og stenger en halvtime før anlegget stenger.

KONTAKT OSS:

  • Telefon administrativt: 465 11 680 (Thina Andresen)
  • Epost: nkim.austrattborgen@mist.no / thina.andresen@mist.no
  • Telefon kafé/guider Austråttborgen: 908 33 681 (besvares i åpningstiden i sesong)
  • Kontakt oss gjerne med forespørsler om private omvisninger utenom sesongen. NB! Anlegget er vinterstengt av praktiske årsaker fra november til mai.

Tilgjengelighet

Austrått er et fredet nasjonalt kulturminne. Dette innebærer også at anlegget dessverre ikke er universelt utformet på nåværende tidspunkt. Austråttborgen har ingen heis, og det er bratte trapper opp til deler av borgen. Underlaget er på de fleste områder ulendt terreng (brostein, steinheller, gressplen).

Det er mulig å komme seg inn i nedre borggård, se utstillingen i Fløysalen og benytte seg av toalettene med enkelte typer rullestoler og barnevogn. Det finnes sitteplasser med bord i nedre borggård, samt parkanlegg med benker og bord utenfor murene. For å komme inn til kafé og butikk, og underveis i omvisningene, vil du måtte passere trapper. Ta gjerne kontakt, så finner vi en god løsning på besøket!

  • Bilde av Austrått

    Austrått

    Vis vei

    Austrått er en europeisk kulturskatt og en perle i Ørland kommune i Sør-Trøndelag. Borgen er åpen for publikum i sommerhalvåret, da historien formidles og detaljene levendegjøres av våre dyktige guider.

Riddersalen

KORT OM HISTORIEN:

Gjennom 700 år fra omkring år 1000 satte høyadelen sitt preg på herregården og slottet. Fra 1721 var det borgerlige eiere av godset. Siden 1919 har Austrått vært nasjonaleiendom. Selv om mye er tapt i århundrenes løp, er store kulturverdier overlevert til vår tid. 

Fru Ingerd Ottesdatter (1475-1555) var en av Austråtts mest markante og fargerike eiere. Hun spilte en betydelig rolle i Norges historie, spesielt i forbindelse med innføringen av reformasjonen. Hennes residens lå på Austrått, antagelig på det stedet pyramiden utenfor dagens anlegg står i dag. Østre del av dagens hovedbygning, kapellet og tårnet, er fra 1150-1220 og var opprinnelig en frittstående kirke tilhørende Fru Ingers gods og gårdsanlegg. 

Ove Bjelke var en av Norges fremste menn på 1600-tallet. Det var hovedsakelig han som utformet Austrått slik vi nå kjenner anlegget, med pyramiden fra 1665, porten omkranset av adelsvåpen, nedre borggårds bygninger og karyatider, loggia, gravkor med hans egen og hustruenes kister, og det fornemme inventaret i kapellet. I kapellet ser vi dessuten syv treskulpturer fra middelalderen, blant dem den kjente Austråttmadonnaen fra tidlig på 1200-tallet. Flotte smijernsarbeider fra Ove Bjelkes tid hører også med til det man kan oppleve på Austrått.

I 1916 brenner Austrått ned etter et lynnedslag. Borgen overføres til staten som nasjonaleiendom og anlegget gjenreises de neste 40 år. Gjenreisningen er mulig da hele borgen dokumenteres grundig av kunsthistorikeren Fredrik B. Wallem og arkitekten Lorentz H. Ree sommeren før brannen i boken «Østraat». Kapellet innvies i 1953, nedre borggård og karyatidene er ferdige i 1956, Riddersalen i 1958 og borgen regnes som helt ferdig i 1961.

Austrått forvaltes i dag av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Statsbygg.

  • 1/1
    Kapellet. Foto: Katie Kulseng/NKIM
  • 1/1
    Grønnsalen. Foto: Katie Kulseng/NKIM
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2