De siste års utstillinger, seminarer og kronikker vitner om en økende interesse for politisk kunst. Kunstnere viser til politisk og sosialt engasjement som et utgangspunkt for sin produksjon, og museer knytter programmering av politisk ladede utstillinger til sitt samfunnsoppdrag. Det er i dette landskapet Hannah Ryggens verk har fått fornyet interesse, og det er nettopp det politiske engasjement som løftes frem som Ryggens bidrag til kunstfeltet.
Ryggens verk ble langsomt til, i en periode der nyhetene kom umiddelbart gjennom radio og aviser, men likevel, filtrert og redigert fra avsender. I dagens medier forholder vi oss til at enhver er sin egen reporter, og at utsagn og hendelser blir delt, støttet eller motsagt fra det sekundet man trykker på send-knappen. Er det rom for den kunstneriske prosess og ofte tidkrevende produksjon i samfunnsdebatten? Eller kommer kunstnerens kommentar i ettertid?
PROGRAM
- 09.30 Kaffe og frokost i Kunsthallens lokaler, Kongensgate 2.
- 10.00 Det kunstneriske mot i en umiddelbar tid/ introduksjon, museumsdirektør Åshild Adsen
- 10.30 This is a political (painting)/ Helena Holmberg, direktør Kunsthall Trondheim
- 11.00 Hannah Ryggen og den politiske veven/ Marit Paasche, forfatter, kurator og kritiker
- 12.00 Pause
- 13.00 SYNSMASKINEN, an inquiry into 7 fields of contemporary political crisis/ Åse Løvgren, co-research leader, KHiB - Bergen Academy of Art and Design.
- 14.00 Art as activism, Associate Professor Michelle Teran, KIT, Trondheim Academy of Fine Art
- 15.00 Diskusjon: Er det rom for den kunstneriske prosess og ofte tidkrevende produksjon i samfunnsdebatten? Eller kommer kunstnerens kommentar i ettertid? Paneldeltakere: Marit Paasche, Michelle Teran og Åse Løvgren i samtale med Eline Bjerkan fra ArtScene Trondheim.
Seminaret foregår på norsk og engelsk og er åpent for alle!
Hannah Ryggen Triennalen 2016 er et samarbeid mellom Ørland og Bjugn Kunstforening og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Seminaret presenteres i samarbeid med KIT/ NTNU og Kunsthall Trondheim.