Nyhetsblogg

Presseoppslag, aktuelt og nytt fra Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum!

 • HISTORISKE_DAGER.jpg

Foto: Håvard Karlsen / Nrk

 • kP6MqaTJZoKG5OBVUpA0FQZHvnfcPmmpkgEfQIU0-6dA.jpg

08.04.17: Omtale i Trondheim24

Foto: Kjersti Lunden Nilsen

 • NKIM_PIPP_PetterWigAune-1600x1067.jpg

27.03.17: Gaveforsterkning til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I 2016 mottok Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum støtte på til sammen 413 000 fra Killingdal Grubeselskabs Fond, Stiftelsen Kunstindustrimuseets vennelegat, Torstein Erbos Gavefond og Stiftelsen Fritt Ord. Dette har nå resultert i et gaveforsterkningstilskudd på 103 250 fra kulturdepartementet.

Museets direktør Åshild Adsen uttaler: «Vi har brukt flere millioner de siste årene på å gjøre museet universelt tilgjengelig og for å tilfredsstille krav til brannsikring. Samtidig har vi et ambisiøst kunstfaglig program som krever bedre økonomiske rammer. Vi jobber kontinuerlig for å bedre museets økonomi, og bidraget fra gaveforsterkningsordningen er et viktig incitament for å fortsette dette arbeidet fremover.»

I dag tar vi en litt lenger lunsjpause, og en bitteliten feiring, før vi går tilbake til utstillingsmontering og planlegging av sommersesong.

 • Museumsdirektør Åshild Adsen
  1/1
  Museumsdirektør Åshild Adsen Katie Kulseng

24.03.17: PRESSEMELDING Det lokales logikk. Samtidens kunsthåndverk og design fra Polen og Norge

Utstilling i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum 6.4 - 4.6, 2017

 • Verket 19 fylker av Stian Korntved Ruud består av 19 skjeer av ulike tresorter, én fra hvert av Norges fylker. Skjeene ligger ved siden av hverandre mot hvit bakgrunn.
  1/1
  19 fylker (2016) av Stian Korntved Ruud Stian Korntved Ruud

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum samarbeider med International Cultural Centre i Krakow om den store utstillingen Det lokales logikk. Samtidens kunsthåndverk og design fra Polen og Norge. Utstillingen åpner 6. april kl. 18 i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, etter å ha vært vist i Krakow i tre måneder. Vi er stolte over å kunne presentere resultatene av flere års samarbeid i Trondheim denne våren!

KORT OM UTSTILLINGEN
Det lokale inspirerer og definerer kreativ nyskaping. Tilgjengelige materialer, værforhold, mønster- og håndverkstradisjoner er utgangspunkt for spennende ny formgiving som fortolker og fornyer aspekter av det lokale. Interessen for det lokale er et globalt fenomen – det kortreiste, langsomme og bærekraftige er naturlige fokuspunkt i tiden. Det lokale som fenomen er blitt nødvendig. I utstillingen Det lokales logikk undersøker vi hvordan elementer av det lokale opptrer i polsk og norsk kunsthåndverk og design. En stolthet i prosessen og respekt for materialene preger den samtidige scenen i begge land. Det håndlagde møter det masseproduserte – men et felles fundament i lokal folkekunst kan være møtepunktet.

Kuratorer er Solveig Lønmo fra NKIM og Monika Rydiger fra ICC. Det er også laget en trespråklig bok til utstillingen, som presenterer alle de utvalgte gjenstandene/prosjektene med tekst og bilder. Det er blitt en praktbok!

Fra Norge representeres blant andre Stian Korntved Ruud, Kristine Bjaadal, Anderssen & Voll, Erlend Leirdal, Kristin Opem, Vibeke Skar, Norwegian Rain, SPTZBRGN, Permafrost, Margit Seland og SØLV i utstillingen.

Førstnevnte, Stian Korntved Ruud, har laget et bestillingsverk til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, som har sin premierevisning i utstillingen. Korntved Ruud brukte sommeren 2016 til å reise Norge på langs og på tvers, og samlet 19 ulike tresorter fra landets fylker. Av disse har han spikket skjeer, én for hvert fylke, og laget sertifikater med bilder og koordinater som dokumenterer stedene han har hentet emnene. Verket 19 fylker er et portrett av Norge anno 2016, og oppsummerer utstillingens innhold: lokale materialer og tradisjonelle metoder med et nytenkende – og bærekraftig – konsept.

Samarbeidet mellom museet og ICC er en del av et generelt samarbeid mellom Trondheim og Krakow innen områdene forskning og høyere utdanning, kultur og næring. Til åpningen i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum kommer samarbeidspartnere fra ICC, musikere fra Krakow og varaordfører i Trondheim Hilde Opoku, som holder åpningstale.

For mer informasjon og bilder, ta kontakt med

Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
928 32 048, solveig.lonmo@nkim.no

Åshild Adsen, museumsdirektør ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
976 26 424, aashild.adsen@nkim.no

Bilder for nedlastning (be evt om flere!)

15.02.17: Utlysning til Kunsthåndverk 2017

 • Hvitt_pa_sort.png

Utlysningen til Kunsthåndverk 2017, Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling, er endelig her. Det er en glede å meddele at den juryerte utstillingen, en av Norges viktigste arenaer for samtidskunst, vises i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim 14. oktober - 3. desember.

Norske Kunsthåndverkere skriver: Det er et mangefasettert visningsareal som stilles til disposisjon når årsutstillingen Kunsthåndverk 2017 gjester Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. I tillegg til de faste lokalene for temporære visninger, inviteres søkere blant annet til å gripe an museets historiske kontorinteriører utformet av Finn Juhl og Henry van de Velde.

Jury 2017:
Edith Lundebrekke, juryleder, tekstil/tre
Anne Thomassen, keramikk
Reinhold Ziegler, metall/smykkekunst
Steffen Wesselvold Holden, museets representant

Velkommen til å søke deltakelse i den 40. årsutstillingen!

08.02.17: Samisk pop-up åpnet

 • IMG_0047.JPG

Utstillingen Ïhkkátis dávvierh (=evige skatter) er åpnet!

Gjennom hele jubileumsuka for TRÅANTE 2017 kan du møte elevene fra Sámij åhpadusguovdásj, og få vite mer om hvordan de unge duöjjie-utøverne jobber med å utvikle og tilpasse duöjjie til samtiden.

Møt kunstnerne:
Onsdag 8.9 kl. 12 – 14 Ellen Berit Dalbakk og Inger Julianne Eira
Torsdag 9.2 kl. 12 – 14 Merethe Kuhmunen og Katarina Kielatis
Fredag 10.2 kl. 12. -14 Olivia Östlund og Erica Johansson
Lørdag 11.2 kl. 12 – 14 Niká Pittja og Terje Israelsson


24.01.17: Anmeldelse i Kulturnytt!

 • mors-taarer___Ingrunn_O_Myrland_570_855.jpg

Utstillingen FIBERFEBER er anmeldt i P2 Kulturnytt av Mona Pahle Bjerke, som mener det er en viktig utstilling å få med seg. Lytt til anmeldelsen!