Nyhetsblogg

Presseoppslag, aktuelt og nytt fra Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum!

28.06.17: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum åpner RBK-utstilling høsten 2017

 • Photo: Knut Inge Røstad, RBK
  Photo: Knut Inge Røstad, RBK

Åpning 4. november 2017.

Feiringen av 100-åringen, Nordens store fotballag, er ikke over. Høsten 2017 åpner Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum en jubileumsutstilling om Rosenborg Ballklubb. Utstillingen tar sikte på å fortelle RBKs historie gjennom gjenstander, bilder og video. Med velvillig hjelp fra RBK får Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum tilgang til fotballklubbens samlinger av pokaler, foto og andre gjenstander. Utstillingen vil vise fotballdraktens utvikling gjennom 100 år, og setter pokalens betydning inn i en kunsthistorisk sammenheng.
I utstillingen kan man bli kjent med historien bak uttrykket «troillungan», og man får lære mer om fotballspilleren som trendsetter. I tillegg til innlånt materiale fra RBK viser museet et utvalg fra verdens største samling av RBK-memorabilia som er hentet fra norske samlere.

For mer informasjon om utstillingen ta kontakt med:

Jørgen Stenseth

Kontaktperson RBK

Guri Brønseth

Kontaktperson RBK

27.06.17: Hannah Ryggen tilbake etter utlån

Museets publikum kan endelig oppleve Hannah Ryggens «6. oktober 1942» som er tilbake på museet etter å ha vært på utlån. Teppet ble vist på den kritikerroste utstillingen «Entangled» ved Turner Contemporary i Margate våren 2017. Dette var første gang verket ble presentert for et engelsk publikum. Utstillingen ble galleriets største suksess noen sinne, med over 100 000 besøkende. 

Publikum som ønsker å oppleve Hannah Ryggens arbeider i Trondheim bør kjenne sin besøkelsestid: «I oktober pakker museet ned hele Hannah Ryggen-samlingen og sender den til Modern Art Oxford, som vil presentere den første store Hannah Ryggen-utstillingen i England. I de kommende årene vil vi låne ut verk til flere internasjonale kunstinstitusjoner. Hannah Ryggen er ekstremt ettertraktet, og vi ønsker å dele dette kunstnerskapet med flest mulig», sier museumsdirektør Åshild Adsen.

 • Hannah Ryggens "6. oktober 1942" slik det var utstilt i Turner Contemporary. Verk av Louise Bourgeois i forgrunnen.
  1/2
  Hannah Ryggens "6. oktober 1942" slik det var utstilt i Turner Contemporary. Verk av Louise Bourgeois i forgrunnen.
 • Hannah_Ryggen_transportkasse.jpg

17.05.17: Historiske dager på Austrått

 • HISTORISKE_DAGER.jpg

17.04.17: Nrk om tøfler

 • kP6MqaTJZoKG5OBVUpA0FQZHvnfcPmmpkgEfQIU0-6dA.jpg

08.04.17: Omtale i Trondheim24

 • NKIM_PIPP_PetterWigAune-1600x1067.jpg

27.03.17: Gaveforsterkning til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I 2016 mottok Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum støtte på til sammen 413 000 fra Killingdal Grubeselskabs Fond, Stiftelsen Kunstindustrimuseets vennelegat, Torstein Erbos Gavefond og Stiftelsen Fritt Ord. Dette har nå resultert i et gaveforsterkningstilskudd på 103 250 fra kulturdepartementet.

Museets direktør Åshild Adsen uttaler: «Vi har brukt flere millioner de siste årene på å gjøre museet universelt tilgjengelig og for å tilfredsstille krav til brannsikring. Samtidig har vi et ambisiøst kunstfaglig program som krever bedre økonomiske rammer. Vi jobber kontinuerlig for å bedre museets økonomi, og bidraget fra gaveforsterkningsordningen er et viktig incitament for å fortsette dette arbeidet fremover.»

I dag tar vi en litt lenger lunsjpause, og en bitteliten feiring, før vi går tilbake til utstillingsmontering og planlegging av sommersesong.

24.03.17: PRESSEMELDING Det lokales logikk. Samtidens kunsthåndverk og design fra Polen og Norge

Utstilling i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum 6.4 - 4.6, 2017

 • Verket 19 fylker av Stian Korntved Ruud består av 19 skjeer av ulike tresorter, én fra hvert av Norges fylker. Skjeene ligger ved siden av hverandre mot hvit bakgrunn.
  1/1
  19 fylker (2016) av Stian Korntved Ruud Stian Korntved Ruud

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum samarbeider med International Cultural Centre i Krakow om den store utstillingen Det lokales logikk. Samtidens kunsthåndverk og design fra Polen og Norge. Utstillingen åpner 6. april kl. 18 i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, etter å ha vært vist i Krakow i tre måneder. Vi er stolte over å kunne presentere resultatene av flere års samarbeid i Trondheim denne våren!

KORT OM UTSTILLINGEN
Det lokale inspirerer og definerer kreativ nyskaping. Tilgjengelige materialer, værforhold, mønster- og håndverkstradisjoner er utgangspunkt for spennende ny formgiving som fortolker og fornyer aspekter av det lokale. Interessen for det lokale er et globalt fenomen – det kortreiste, langsomme og bærekraftige er naturlige fokuspunkt i tiden. Det lokale som fenomen er blitt nødvendig. I utstillingen Det lokales logikk undersøker vi hvordan elementer av det lokale opptrer i polsk og norsk kunsthåndverk og design. En stolthet i prosessen og respekt for materialene preger den samtidige scenen i begge land. Det håndlagde møter det masseproduserte – men et felles fundament i lokal folkekunst kan være møtepunktet.

Kuratorer er Solveig Lønmo fra NKIM og Monika Rydiger fra ICC. Det er også laget en trespråklig bok til utstillingen, som presenterer alle de utvalgte gjenstandene/prosjektene med tekst og bilder. Det er blitt en praktbok!

Fra Norge representeres blant andre Stian Korntved Ruud, Kristine Bjaadal, Anderssen & Voll, Erlend Leirdal, Kristin Opem, Vibeke Skar, Norwegian Rain, SPTZBRGN, Permafrost, Margit Seland og SØLV i utstillingen.

Førstnevnte, Stian Korntved Ruud, har laget et bestillingsverk til Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, som har sin premierevisning i utstillingen. Korntved Ruud brukte sommeren 2016 til å reise Norge på langs og på tvers, og samlet 19 ulike tresorter fra landets fylker. Av disse har han spikket skjeer, én for hvert fylke, og laget sertifikater med bilder og koordinater som dokumenterer stedene han har hentet emnene. Verket 19 fylker er et portrett av Norge anno 2016, og oppsummerer utstillingens innhold: lokale materialer og tradisjonelle metoder med et nytenkende – og bærekraftig – konsept.

Samarbeidet mellom museet og ICC er en del av et generelt samarbeid mellom Trondheim og Krakow innen områdene forskning og høyere utdanning, kultur og næring. Til åpningen i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum kommer samarbeidspartnere fra ICC, musikere fra Krakow og varaordfører i Trondheim Hilde Opoku, som holder åpningstale.

For mer informasjon og bilder, ta kontakt med

Solveig Lønmo, kurator ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
928 32 048, solveig.lonmo@nkim.no

Åshild Adsen, museumsdirektør ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
976 26 424, aashild.adsen@nkim.no

Bilder for nedlastning (be evt om flere!)

15.02.17: Utlysning til Kunsthåndverk 2017

 • Hvitt_pa_sort.png

Utlysningen til Kunsthåndverk 2017, Norske Kunsthåndverkeres årsutstilling, er endelig her. Det er en glede å meddele at den juryerte utstillingen, en av Norges viktigste arenaer for samtidskunst, vises i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim 14. oktober - 3. desember.

Norske Kunsthåndverkere skriver: Det er et mangefasettert visningsareal som stilles til disposisjon når årsutstillingen Kunsthåndverk 2017 gjester Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. I tillegg til de faste lokalene for temporære visninger, inviteres søkere blant annet til å gripe an museets historiske kontorinteriører utformet av Finn Juhl og Henry van de Velde.

Jury 2017:
Edith Lundebrekke, juryleder, tekstil/tre
Anne Thomassen, keramikk
Reinhold Ziegler, metall/smykkekunst
Steffen Wesselvold Holden, museets representant

Velkommen til å søke deltakelse i den 40. årsutstillingen!

08.02.17: Samisk pop-up åpnet

 • IMG_0047.JPG

Utstillingen Ïhkkátis dávvierh (=evige skatter) er åpnet!

Gjennom hele jubileumsuka for TRÅANTE 2017 kan du møte elevene fra Sámij åhpadusguovdásj, og få vite mer om hvordan de unge duöjjie-utøverne jobber med å utvikle og tilpasse duöjjie til samtiden.

Møt kunstnerne:
Onsdag 8.9 kl. 12 – 14 Ellen Berit Dalbakk og Inger Julianne Eira
Torsdag 9.2 kl. 12 – 14 Merethe Kuhmunen og Katarina Kielatis
Fredag 10.2 kl. 12. -14 Olivia Östlund og Erica Johansson
Lørdag 11.2 kl. 12 – 14 Niká Pittja og Terje Israelsson


24.01.17: Anmeldelse i Kulturnytt!

 • mors-taarer___Ingrunn_O_Myrland_570_855.jpg

Utstillingen FIBERFEBER er anmeldt i P2 Kulturnytt av Mona Pahle Bjerke, som mener det er en viktig utstilling å få med seg. Lytt til anmeldelsen!