Hannah Ryggen

Hannah Ryggen (1894-1970) er en av 1900-tallets mest særegne og toneangivende kunstnere.

 • 008_edit_web.jpg

Motivene i Ryggens arbeider gir gjerne uttrykk for et sterkt samfunnsengasjement, som visualiseringer av hennes reaksjoner på samtidige, politiske begivenheter. Formmessig representerer verkene en fornyelse av tekstilkunsten. Den internasjonale interessen for Hannah Ryggen tiltok etter den store mønstringen av hennes arbeider på dOCUMENTA (13) i Kassel i 2012, noe som viser seg i hyppige låneforespørsler.

Hanna Jönsson ble født og vokste opp i Malmö, Sverige. Hun ble utdannet lærer, men brydde seg mer om maleri, noe som tok henne på en studietur til Dresden i 1922. Her møtte hun Hans Ryggen, og hun flyttet etter hvert til hans gård på Ørland på halvøya Fosen i Trondheimsfjorden. Her utviklet hun sine kunnskaper om garnfarging og veving – og hennes monumentale billedvev ga henne etterhvert stor anerkjennelse. Hun ble første tekstilkunstner på Høstutstillingen (1962), og første kvinnelige norske kunstner i Veneziabiennalen (1964). Ryggen skapte over 100 store verk, som nå finnes i skandinaviske museer og offentlige bygg – den største delen i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums samling.

Utstilte verk i Hannah Ryggen-salen

 • Hannah_Ryggen_Ja_vi_elsker_.JPG
  1/1

Ja, vi elsker (1950)

 • 002_edit_web.jpg
  1/1

Drømmedød (1936)

Veven er en uhyggelig beretning om håpets død, og nazistenes fengsling og torturering av uskyldige. Vi ser pasifisten og fredsprisvinneren Carl von Ossietzky som ble dømt til døden for landssvik av nazistene. Han holder i en heroldstav med en topp formet som et hjerte. Hjertet symboliserer håp og toleranse, men kan også symbolisere sorg.

 • 006_edit.jpg
  1/1

Liselotte Hermann (1938)

Veven er en kritikk av Hitlers regime. Studenten Liselotte Hermann ble i 1937 dømt til døden for høyforræderi, for å overlevere sensitiv informasjon til kommunistpartiet om den militære utviklingen i Tyskland. Hun er her representert som Jomfru Maria i rosehagen, som er et sinnbilde på uskyld og renhet.

 • 008_edit_web.jpg
  1/1

6. oktober 1942 (1943)

Veven er lagd som en triptyk over nazistenes okkupasjon av Norge, og henrettelsen av 31 sonofre den 6. oktober 1942, blant annet Henry Gleditsch, teatersjef ved Trøndelag teater. Her skytes han av Hitler, som er satirisk fremstilt med eikeløv ut av rumpa. Gleditsch utgjør sammen med sin kone en pieta. I midten ser vi Churchill, og til høyre familien Ryggens drøm om å flykte til England.

 • Billedteppe av Hannah Ryggen, med tittelen Synderinnen, 1926.
  1/1
  Hannah Ryggen, Synderinnen, 1926. Anders S. Solberg / Hannah Ryggen / BONO 2015

Synderinnen (1926)

 • THE_DEATH_OF_KAI_MUNK_1946_L_106_CM_X_H_125_CM_ORIGNALLY_THE_MIDDLE_FIELD_OF_THE_BAKKEHAUGEN_TRIPTYCH.JPG
  1/1

Kaj Munks død (1946)

Billedveven dannet opprinnelig midtfeltet i et triptyk som het Jordens salt, en tiltenkt utsmykning til Bakkehaugen kirke i Oslo. Kaj Munk var en dansk prest og dramatiker, og en samlende figur i motstandskampen mot Tysklands okkupasjon av Danmark. Skuespill som Han sidder ved Smeltediglen, Niels Ebbesen og Før Cannae var direkte angrep på nazismen.

 • 005_web.jpg
  1/1

Jul Kvale (1956)

Jul Kvale var en av de første i Norge som åpent protesterte mot NATO. Her holder han kunstneren i hånden. Øverst til venstre ser vi FNs første generalsekretær, Trygve Lie, sammen med utenriksminister Halvard Lange, som forhandlet frem norsk medlemskap i NATO. Under dem ser vi kvinner og barn med munnkurv. Disse symboliserer umyndiggjøring og intoleranse.

 • Hannah Ryggen, Etiopia (1935)
  1/1
  Hannah Ryggen, Etiopia (1935) Anders S. Solberg / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Etiopia (1935)

Etiopia er et av de tidligste antikrigsbildene til Hannah Ryggen, og var en reaksjon på Italias og Mussolinis invasjon av Etiopia. Mussolini er representert med sitt avhugde hode spiddet på et spyd. I midten ser vi Etiopias keiser Haile Selassie og Italias ambassadør. Etiopia ble for sterk kost på verdensutstillingen i Paris i 1937 og den delen av verket som fremstilte Mussolini ble brettet inn.

 • 004_edit_web.jpg
  1/1

Mors hjerte (1947)

 • 001_edit_web.jpg
  1/1

Dikt av T. S. Eliot (1943)

Billedveven er en henvisning til diktsamlingen Four Quartets (1944) av T. S. Eliot. Ryggen tematiserer kjærlighetens rolle i livet, både som et viktig element i håndverket og som en skapende og fortærende kraft. Dette er representert gjennom fargekrukken og spinnhjulet, viktige verktøy - men også symboler på livets kretsløp.

 • 003_edit_web.jpg
  1/1

En fri (1948)

Besøk også Hannah Ryggen-senteret på Ørlandet