Skatter fra museets bibliotek

3. oktober - 11. november 2019

  • Arnold Lyongrün, "Plansjeverk nr. 27" (1899) (Foto/Photo)
    1/1
    Arnold Lyongrün, Plansjeverk nr. 27 fra "Neue Ornamente" (1899), utgitt av Verlag von Ernst Wasmuth Tilhører Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums bibliotek (NK5076) / Foto: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Det heter seg at man ikke skal dømme boken etter omslaget, men likevel er det lett å la seg forføre av en boks utseende. Bøker er ikke bare en kilde til kunnskap og underholdning. De er også estetiske objekter med vakker innbinding, praktfulle illustrasjoner, stilsikker typografi og nyskapende grafisk design.

I år er det 500 år siden de første norske bøkene gikk i trykken. Dette markerer vi med en samlingsutstilling fra museets rike bibliotek. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har i dag et av de største museumsbibliotekene i Midt-Norge, med rundt 1000 hyllemeter. Det går tilbake til museets grunnleggelse i 1893. Da var en av våre hovedoppgaver å «erhverve og holde til fri afbenyttelse et fagbibliotek og en samling af mønsterblad». Boksamlingens opprinnelige funksjon var å støtte byens kultur- og næringsliv. Tidsskrifter og faglitteratur skulle holde lokale håndverkere, arkitekter og kunstnere à jour med de internasjonale tendensene innenfor sine fagfelt. Samtidig skulle de kunne bruke plansjeverk og mønsterbøker til inspirasjon for egen estetisk praksis.

Gjennom 126 år har museet samlet spesiallitteratur om kunsthåndverk og design, men også fremragende eksempler på bok- og illustrasjonskunst, altså bøker som objekter i seg selv. Utstillingen viser bredden i denne boksamlingen. Den spenner fra barnebøker og bibler, til interiørmagasiner og kunsthistorisk faglitteratur. La deg fascinere og begeistre av disse praktbøkene, som vi en gang i fremtiden håper å vise i et publikumstilgjengelig bibliotek.