"Fantasier om Det fjerne Østen"

Torsdag 21. september kl: 18:00
En temakveld viet kineserier og restaureringen av Det kinesiske kabinett i Stiftsgården.

 • Det kinesiske kabinett i Stiftsgården er et kvadratisk rom, hvis vegger er dekorert med 1700-talls malerier av kinesiske landskap. I ovnsnisjen står en empireovn fra Næs Jernverk, og møblementet er en gave til Dronning Maud i forbindelse med kroningen i 1906. Det er utført i sitrontre og trukket i fransk silke, og ble produsert av det engelske firmaet Waring & Gillow
  1/1
  "Det kinesiske kabinett" Jette C. Petersen / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

I 2017 gjennomføres en omfattende restaurering av Det kinesiske kabinett i Stiftsgården, Trondheims offisielle Kongebolig. I den forbindelse arrangerer Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum en temakveld i Stiftsgården knyttet til kineserier, i samarbeid med Statsbygg Midt-Norge og Fortidsminneforeningen - Den trønderske avdeling. 

Begrepet "kineserier" brukes om europeisk arkitektur, billedkunst og kunsthåndverk som etterligner eller er inspirert av Kina og Det fjerne Østen. På 1700-tallet var dette siste mote i hele Europa. Man oppførte vakre hagepaviljonger utformet som små pagoder, smykket europeiske paléer og slott med lerretstapeter med landskap fra "Midtens rike", samt produserte praktfulle porselenserviser med avbildninger av keiseren og hans hoff. 

I løpet av temakvelden kan du bli nærmere kjent med kineserierer som kunsthistorisk fenomen, samt få et innblikk i restaureringen av Det kinesiske kabinett i Stiftsgården. 

Program for "Fantasier om Det fjerne Østen"

Arrangementet foregår i Stiftsgården

 • 17.30 – 18.00 Billettsalg

  Innslipp klokken 17:45

 • 18.00 – 18.30 Foredrag: "Fra Peking til Trondhjem: om kineserier i europeisk kunsthåndverk og arkitektur"

  Formidler Morten Spjøtvold (Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum)

 • 18.30 – 19.00 Befaring og orientering om restaureringen av Det kinesiske kabinett

  Driftsleder Torstein Rønning (Statsbygg Midt-Norge)

Stiftsgården21. september 2017

Billettsalget til temakvelden begynner klokken 17:30 i Stiftsgården, en halv time før arrangementet starter. Vi praktiserer "førstemann-til-mølla-prinsippet", og opplyser om at det er begrenset antall plasser. Vi oppfordrer interesserte publikummere å møte i god tid før temakvelden starter.  

Priser:

 • Voksne: 90 kr 
 • Student/honnør: 70 kr 
 • Barn (6-18 år): 50 kr 
 • Medlemmer av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums Venneforening og Fortidsminneforeningen: 50 kr (husk gyldig medlemskapsbevis)

  Samarbeidspartnere