Sci-fi og fantasy i moten

Fra romfartshistorie og filmkostymer til catwalk og trendy design.

Foredrag ved drakthistoriker Karin Sinding 7. april kl. 18

Etter russernes oppskytning av Sputnik i 1957, ble det fart i romfartskappløpet mellom USA og Sovjet. Det oppsto en voldsom begeistring for verdensrommet og de uante muligheter romfarten ga for nye oppdagelser, reiser til fjerne planeter og møte med mulige utenomjordiske sivilisasjoner.

Det tok ikke lang tid før moteskaperne i Paris presenterte hele kolleksjoner basert på oppfinnelsene fra romfartssenteret NASA i USA. Raketter i blankt stål og hvite romdrakter av skinnende PVC, lettstelt akryl og polyester inspirerte kolleksjonene til unge, radikale moteskapere som Pierre Cardin, André Courrèges, Emanuel Ungaro og Paco Rabanne.

 • (Foto/Photo)
  1/2
  (Bilde 1 av 2)
 • (Foto/Photo)
  2/2
  (Bilde 2 av 2)

Vi lar oss besnære og dukker ned i det mangfold av moter og filmer som dukket opp på midten av 1960-tallet, inspirert av astronauter, romskip, månelanding og intergalaktisk ferdsel. Filmer som «Barbarella», « 2001: En romodyssé» og filmen og TV-serien «Star Trek» inspirerte en hel generasjon av designere og moteskapere.

Fra 1960-årene, hopper vi frem i tid, og ser på motekolleksjonene som kom i kjølvannet av nyere Sci-Fi filmer, som bl.a. «Matrix», « Det femte element», «Avatar» og nå også den siste «Star Wars»-filmen.

Parallelt med begeistringen for verdensrommet, kom filmatiseringen av de mange bøkene og tegneseriene basert på fantasiverdener av ulike typer, den såkalte Fantasy-litteraturen. Historier som drømmer seg inn i mytiske, alderdommelige eller eventyraktige samfunn. Vi ser på kostymenes påvirkning på moten etter filmer som bl.a. «Ringenes Herre», «Harry Potter» og «Game of Thrones». Vi ser hvordan trender skapes og hvordan mulighetene åpner seg for at vi kan la oss leve oss inn i fascinerende, alternative verdener og ikle oss rollefigurenes antrekk.