Hopp til hovedinnhold

Forvandlinger

Orkla Industrimuseum
1. juni - 1. september 2021

  • Halssmykke med brynje av sølv, hvorpå det er festet rader av flate, hammrede fjærlignende stålnagler. Også elementer av gull og perlemor langs den indre kanten.
    1/1
    Tone Vigeland, Halssmykke (1980), tilhører Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum Foto: Steffen W. Holden / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum

Metaller er så å si evigvarende, da de inngår i et kretsløp av kontinuerlig forvandling. Først utvinnes de fra harde steiner, hentet ut fra mørke gruveganger i jordens indre. Deretter smeltes de om til en varm og flytende masse, før de igjen bearbeides under gradvis nedkjøling. Denne utstillingen er en hyllest til hvordan et knippe norske kunstnere har forvandlet metaller som gull, sølv, kobber og stål til fantasifulle miniatyrverk.

Moderne kunstnere utfordrer våre forventninger til hva metall er og kan brukes til. Arbeidene er ikke bare til pryd for øyet; de kan inneholde kraftfulle kommentarer til samfunnet rundt oss, eller snu opp ned på konvensjoner knyttet til formspråk og materialbruk. Tone Vigeland lager smykker av hamrede spiker og perlemor, Synnøve Korssjøen filer vekk emaljens glinsende overflate, og Toril Bonsaksen lodder sammen gammelt dekketøy til fuglefigurer.

Arbeidene kan også fortelle om forvandling på et mer abstrakt nivå. Hvis man studerer dem nøye, vil man oppdage detaljer som hvite duer, glinsende ravnefjær, sarte blomsterknopper og små insekter. Dyre- og planteformene leder tankene mot eventyrenes verden, hvor prinser blir til villender, Pesta tar form av en svart trollfugl som svever over landet, og vakre ynglinger transformeres til påskeliljer. Her kan både store og små drømme seg vekk i metallenes verden, og la seg fascinere av skaperkraft og mesterlig håndverk!


Forvandlinger er en liten bit av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Her tolkes verten vi besøker med vår samling. Mens museet er uten bygg, vil du møte oss som Nordenfjeldske Transitt, et museum på vift. I nye formater og på ulike arenaer, kan du følge oss på reisen.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1