Hopp til hovedinnhold

Audiens. Liv Blåvarp.

Sommersesongens utstilling i Stiftsgården 1.juni - 13.august.

  • 1/1

Verket Leftovers er fullt av sanselige motsetninger; de mange miniatyrene er blanke og matte, flate og voluminøse, skjøre og kraftige, geometriske og organiske, ruglete og glatte. Noen av dem hinter til funksjon eller figur, men de fleste fremstår som ren abstrakt form. Objektene har på samme tid noe velkjent og fremmedartet ved seg. De er både øvelser og mesterstykker. Øyet får ikke sett seg mett, og hånden lengter etter å veie, utforske og kjæle med dem.

Utstillingen Audiens består av ett verk fra Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums samling, nemlig den norske smykkekunstneren Liv Blåvarps Leftovers (ca. 1990-2017). Verket består til gjengjeld av 243 små deler, som er smykke- og materialfragmenter – utprøvinger og «skisser» – fra et langt kunstnerisk virke, der tre er hovedmaterialet. Fragmentene er laget i mange ulike typer tre, men også horn og bein. Noen av dem viser materialets egenfarge, mens andre er malt, beiset eller forgylt. Her ser vi også sammenføyninger av ulike materialer, og teknisk avanserte behandlinger. Referansene til håndverk og arbeidsprosesser, prøving og feiling, er mange. Installasjonen er også en hyllest til materialer, der særlig treets varme og taktile mangfoldighet får skinne.

  • 1/4
  • 2/4
  • 3/4
  • 4/4

Liv Blåvarp (f. 1956) er en nestor innen norsk smykkekunst. Hun har jobbet profesjonelt med tre helt siden diplomeksamen ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i 1983. Hun har en rekke separatutstillinger bak seg, blant annet ved Lillehammer kunstmuseum, Sørlandets kunstmuseum og Röhsska museet i Gøteborg. Hun er innkjøpt til blant annet Museum of Fine Arts i Boston, Designmuseum Danmark og Cooper-Hewitt National Design Museum i New York. I 2003 mottok hun Prins Eugen-medaljen. 

Utstillingen kan kun sees på en av Stiftsgårdens omvisninger. Se tidspunkt og forhåndskjøp billetter på denne siden:

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1