Hopp til hovedinnhold

Kaffe eller te?

Torsdag 7. september kl: 18:00
Temaomvisning med Morten Spjøtvold

  • Urneformet tekanne i porselen. Tekst under bunnen som forteller at de flerfargede prosepktene over den hvite glasuren forestiller København og Christiania. Forgylte detaljer.
    1/1
    "Tekanne dekorert med byprospekter" (1830-1838), produsert av Den kongelige Porcelainsfabrik i København Jette C. Petersen / Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum (NK1897-274)

Hver morgen nyter tusenvis av nordmenn en god kopp kaffe eller te, men de færreste av oss kjenner til den lange og fascinerende historien bak disse to hverdagsdrikkene. Teen har vært kjent i Kina i mange tusen år, mens kaffen har sin opprinnelse på det afrikanske kontinent. Begge nytelsedrikkene ble introdusert til Europa på 1600-tallet, et resultat av økende handel med fjerne verdensdeler. De varme drikkene ble raskt populære blant europeisk overklasse, servert i praktfulle kaffe- og tekanner i keramikk og metall, og ble senere utbredt i de brede lag av folket. I 2015 konsumerte hver enkelt nordmann 8,7 kg råkaffe, mens britene i 2016 drakk i gjennomsnitt 900 kopper te (!) per innbygger. På denne omvisningen kan du lære mer om kaffen og teens kulturhistorie, samtidig som du blir kjent med hvordan kanner og serviser har endret seg gjennom 400 år.

Omvisningen avholdes i Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums faste samlinger, og er inkludert i inngangsbilletten.

Museum24:Portal - 2024.04.07
Grunnstilsett-versjon: 1