What Wood Would. Fortellinger i tre

22. juni - 10. september 2017
En utstilling om treets posisjon i norsk samtidskunst

  • IMG_8806.jpg
    1/1

Årringer, kvister, yteved, kjerneved, hardt, mykt, lett, tungt og levende, ulike farger og ulike glanser, intarsia, skjæring, dreiing, liming, snekring og gjenbruk, tradisjon og innovasjon. Skogen har vært en livsviktig naturresurs som har gitt oss ly, varme, verktøy for å overleve, arbeidsplasser og industri. Skogen er tosidig. På den ene siden er den lett å gå seg vill i og har som sådan versert som en psykologisk metafor for det altoppslukende og ukjente mørket i vår underbevissthet. På den andre siden har den gitt oss de deiligste minner om varme og lydfulle sommerskoger omsvøpt i søte dufter.

Skogen, et utgangspunkt for vår praktiske omgang med verden og virkeligheten, men også et materiale vi formgir vårt intellektuelle og emosjonelle liv med. I vårt møte med fortidens kulturproduksjonen er en håndfull treobjekter øyeblikkelig i stand til å gi oss en meningsfull og gjenkjennelig relasjon til historien, tradisjonen og kulturen. Siden opprettelsen av de turistorienterte treskjærerverkstedene i Norge på 1850-tallet, har treskjærerkunsten hatt en nøkkelposisjon i utviklingen av begrepene folkekunst og kunsthåndverk. På den tiden gjenoppfant treskjærerkunsten seg selv ved å støtte seg både på tradisjon og innovasjon. Den refererte til det tradisjonelle samtidig som den var starten på en profesjonalisert kunstart. What wood would –Fortellinger i Tre er ikke en sentimental tilbakevendelse til folkekunstens tradisjonelle referanser, men bygger videre på den samme oppfatningen som fordums treskjærere hadde: Håndverket og kunstbegrepet må gå hånd i hånd for å utnytte potensialet i materialet på en nyskapende måte.


Denne forestillingen er fortsatt anvendelig på dagens kunsthåndverk som har tre som sitt hovedmateriale. Teknikkene har forandret seg, men nærheten til materialet preger fortsatt trekunsten. What wood would –Fortellinger i Tre viser et knippe norske samtidskunstnere som har vandret i skogen uten å gå seg vill. Dette er utstillingen om treets posisjon i dagens norske samtidskunst.